Sportski pečat - piše Siniša Žulić Sportski pečat - piše Siniša Žulić

Sport koji je proslavio istarski poluotok na svjetskim pozornicama

0
Sport koji je proslavio istarski poluotok na svjetskim pozornicama

Od nekoliko momčadskih sportova koji su proslavili našu zemlju na svjetskoj sportskoj karti rukomet je svakako ostavio najviše traga na istarskom poluotoku. Nekoliko je naših rukometaša i trenera posljednjih dvadesetak godina sudjelovalo u osvajanju velikih svjetskih medalja (Lino Červar, Valner Franković, Luka Stepančić, Vedran Mataija…), a Istra je imala i čak pet muških (Poreč, Rudar, Umag, Buzet i Arena) te tri ženska kluba (Umag, Rudar i Arena) u najvišem rangu državnog prvenstva. 

Počeci rukometa u našoj županiji sežu u rano poslijeratno razdoblje (1949. - 1952.) kada se na nogometnim terenima igra veliki rukomet, a predvodnici su bili pulski srednjoškolci iz Željezničkog tehnikuma te učenici porečke Srednje poljoprivredne škole. Dolaskom u Istru profesora Juraja Radovčića s njime dolazi i mali rukomet. Osoba o kojoj smo proteklih petnaestak dana mnogo pisali, prvo iz radosti i poštovanja što je dvorana u umaškom Stella Marisu ponijela njegovo ime pa nakon nekoliko dana sa tugom i sjetom zbog njegovog odlaska, u ovih je sedamdeset godina bio najzaslužniji za sve ono što je ovaj sport dao mnogim sredinama u Istri. 

 

Prva javna utakmica malog rukometa, kakvog i danas poznajemo, odigrana je u Bujama na današnji dan pred točno 70 godina. U nedjelju 4. travnja 1954. godine bujski gimnazijalci, članovi Društva za tjelesni odgoj ‘Partizan’ nastupili su protiv reprezentacije garnizona Buje. Gimnazijalci Jure Radovčića u tom su susretu slavili rezultatom 5:4. Na toj povijesnoj utakmici za rukometni sport u Istri nastupili su Serđo Zakinja, Bruno Sirotić, Stjepan Pećanić, Vladimir Tomaić, Anđelko Benolić, Santin Angero, Andon Vidjini, Lucijan Jugovac i Serđo Kramešteter. U lipnju iste godine utakmica je održana i između porečkih i rovinjskih rukometaša, a u sljedećih godinu dana, usprkos lošim cestovnim i komunikacijskim vezama,  rukomet se igrao gotovo u svim istarskim sredinama. Ubrzo su formirane i lige te su popularnost i uspjesi ovog sporta rasli do današnjih rezultata i dostignuća.

Dobro je vidjeti da rukomet i u ovo današnje vrijeme u Istri doživljava određeni procvat. Lijepo je ovih posljednjih nekoliko mjeseci bilo vidjeti pune rukometne dvorane na mnogim rukometnim događajima. Međunarodni Croatia Cup u siječnju već tradicionalno do posljednjeg mjesta puni porečku Žatiku, rukometaši Poreča plasmanom u Ligu za prvaka lijepo su popunili na otvaranju sa Nexeom svoju dvoranu ‘Veli Jože’. Svjedočili smo punim tribinama u Buzetu na derbiju sa Zametom, a vrhunac je svakako bio otvaranje nove dvorane u Stella Marisu i dva prava rukometna derbija pred punim tribinama koja su u sklopu borbe za naslov u Prvoj ligi jug, rukometaši Umaga odigrali s Buzetom i Zametom. Labin je krajem siječnja bio domaćin respektabilnog turnira, koji je također ispunio tribine tamošnjeg Sportskog centra ‘Franko Mileta’, a odličnu posjetu na svojim utakmicama bilježe i labinske Labudice u Prvoj ženskoj ligi.

Vjerujemo kako će se taj trend nastaviti do kraja prvenstva, a onda možda na krilima dobrog rezultata hrvatske reprezentacije na Olimpijskim igrama ponovno na jesen svjedočimo povećanom interesu za ovaj sport i ponovno punim dvoranama.

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa