VARleaks

VAR snimke ne prestaju ‘uveseljavati’. Ima i Istrinih utakmica (video)

01.03.2024 - 18:56
Ilustracija (screenshot youtube)
Ilustracija (screenshot youtube)

Velika nogometna afera nazvana ‘VARleaks’ u kojoj je u javnost neovlašteno pušten određen broj video snimaka sudačke komunikacije iz VAR sobe posljednjih dana ne prestaje plijeniti pažnju domaće nogometne javnosti. Ovaj ‘skandal’ rezultirao je dosad i ostavkom šefa Sudačke komisije Brune Marića, a o cijelom su se slučaju tijekom jučerašnjeg dana očitovali i hrvatski nogometni prvoligaši. Među njima i kao što smo pisali Istra 1961 koja izražava duboku zabrinutost zbog očitih pokušaja destabilizacije integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige.

 

Dio snimaka je prvotno objavljen na Facebook profilu ‘Dnevnik nervoznog Hajdukovca od rođenja’ gdje je administrator tijekom današnjeg dana javnosti omogućio uvid u sve materijale koje, kako tvrdi, posjeduje. Među snimkama s dvadesetak utakmica HNL-a četiri su iz susreta ‘zeleno-žutih’ i to dva susreta s Hajdukom te dva s Rijekom. Uz vrlo neprimjeren rječnik na koji članovi sudačke organizacije nisu pazili smatrajući kako će to ostati interna komunikacija, ima i nekoliko čudnih izjava, a posebno je interesantno kako je VAR soba protumačila neke za javnost očigledne propuste u poštivanju Pravila nogometne igre, ma kako ona ‘rastezljiva’ bila. 

Vrlo je zanimljivo vidjeti i kako su suci na terenu vidjeli odluke za koje je čak i Sudačka komisija u svojim analizama rekla kako su odluke bile pogrešne ili su tako ocijenjene od sudačkog ekspreta Marija Strahonje, dok je još analizirao sudačke odluke u HRT-ovoj emisiji ‘Stadion’.

Uz vrlo sporno nedosuđivanje crvenog kartona Zvonimiru Šarliji u pobjedi Istre 1961 na Poljudu (0:1), nakon što je punom nogom nokautirao Antu Ercega udarcem u glavu, javnosti je za ‘uho’ zapela i izjava jednog od aktera sudačke komunikacije, koji je riječima ‘Bravo’ popratio oduzimanje jedne lopte od strane Pukštasa pred Istrinim igračima. Sa utakmice u Puli protiv Hajduka na ovim VAR snimkama međutim nije zabilježen trenutak kada je Marko Livaja uhvatio za vrat Antu Ercega (je li moguće da VAR suci to nisu provjeravali?).

Isto tako, vrlo sporne su i odluke sa susreta Istre 1961 i Rijeke (1:1), nakon pada Luke Hujbera u gostujućem kaznenom prostoru. Ponovno je, kao i u nekim ranijim snimkama, prisutna velika histerija među sudačkom ekipom, čuje se njih nekoliko kako je uključeno u komunikaciju putem slušalica. Konačna odluka bila je da se jedanaesterac neće suditi uz obrazloženje da je kontakt prelagan.

S druge strane Matej Mitrović je vidljivo igrao rukom visoko podignutom u zrak u predjelu lakta, gdje prilikom udarca u ruku lopta vidljivo mijenja smjer a suci ni tu situaciju nisu okarakterizirali kao najstrožu kaznu. 

Šteta što među objavljenim snimkama nema spornih situacija koje su prema mišljenju Sudačke komisije bile suđene u korist pulskog prvoligaša (prekršaj u kaznenom prostoru na susretu Istre 1961 i Osijeka), kako bismo mogli analizirati i takve situacije. Postoji nada da je netko tko je ‘očistio’ server sa sudačkim materijalom negdje pohranio i navedene snimke i da u sljedećim danima možemo očekivati još materijala u javnosti. (S. Ž.)

Tweet

Posljednje novosti