NK ISTRA 1961 O AFERI 'VARLEAKS'

'Omogućiti da komunikacija između sudaca i VAR sobe bude javna'

29.02.2024 - 20:42
Ilustracija (FOTO: NK Istra 1961)
Ilustracija (FOTO: NK Istra 1961)

Takozvana afera 'VARleaks' danas je doživjela svoj vrhunac ostavkom predsjednika Komisije nogometnih sudaca Brune Marića, nakon što su u javnost iscurile snimke komunikacije u VAR sobi sa utakmice Varaždina i Hajduka, odigrane prošloga vikenda. 

'Dosadašnji predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a Bruno Marić podnio je ostavku na svoju dužnost te u razgovoru s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Marijanom Kustićem iznio osobne razloge zbog kojih je donio takvu odluku. Predsjednik Kustić izrazio je razumijevanje za iznesene razloge te je ostavku prihvatio, a Izvršni odbor usvojio', stoji u priopćenju HNS-a.

 

Nakon Marićeve ostavke počele su pljuštati reakcije sa svih strana, a svoje javno očitovanje objavio je i pulski prvoligaš Istra 1961:

'NK Istra 1961 izražava duboku zabrinutost zbog očitih pokušaja destabilizacije integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a kojima svjedočimo u javnosti u proteklih nekoliko dana. Nedopustivo je da se u nogometnoj javnosti pokuša stvoriti atmosfera straha ili da se javno mnijenje iskoristi radi utjecaja na sudačku organizaciju ili na buduće nogometne događaje. Nogometni suci moraju biti neovisni i slobodni od bilo kakvog pritiska. U odnosu na snimke komunikacije između sudaca i VAR sobe koje su izašle u javnost, NK Istra 1961 ističe kako takva komunikacija sukladno postojećoj regulativi nije javna, pa objavljivanje tih snimki predstavlja nezakonito postupanje. NK Istra 1961 smatra da bi bilo uputno razmotriti mogućnost da u budućnosti, komunikacija između sudaca i VAR sobe bude javno dostupna, a kao što je to na primjer slučaj u Španjolskoj, gdje se u utakmicama LaLige iza svakog odigranog kola objavljuje takva komunikacija u svim spornim situacijama u kojima je sukladno protokolu sudjelovao VAR.

Za dobrobit hrvatskog nogometa, NK Istra 1961 apelira na sve sudionike da se pridržavaju normi Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova, te da se o svim otvorenim pitanjima i prijeporima diskutira na argumentiran i konstruktivan način.' (S. Ž.)

Tweet

Posljednje novosti