ministar božinović u buzetu

Samo ove godine u Hrvatskoj uhapšeno 90 krijumčara migrantima

16.01.2024 - 15:07
Foto: Saša Miljević/Pixsell
Foto: Saša Miljević/Pixsell

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije poručili su u utorak u Buzetu da će se zajednička suradnja policija i ministarstava unutarnjih poslova ovih triju zemalja proširiti i na zemlje zapadnog Balkana kako bi se spriječile ilegalne migracije te krijumčarenje ljudi, piše 24sata.

 

Prvi sastanak ministara Davora Božinovića, Boštjana Poklukara i Mattea Piantedosija održan je početkom studenog u Trstu i tada je dogovorena jača suradnja u zajedničkom nadzoru granica na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. 

Danas su zaključili da je dosadašnja zajednička akcija policije triju država bila učinkovita, s tim da pritom nisu zabilježene veće gužve na granicama. 

"Građani Italije, Slovenije i Hrvatske nisu osjetili u toliko mjeri kontrole da bi to remetilo njihova kretanja, posebno u pograničnim područjima. Samo u ovoj godini u Hrvatskoj smo imali 90 uhićenja krijumčara migrantima", rekao je Božinović danas nakon sastanka u Buzetu. 

Njegov kolega iz Italije istaknuo je da su kontrole urodile plodom i da je od 21. listopada prošle godine do danas talijanska policija kontrolirala 160 tisuća osoba i 96 tisuća vozila te da je u tom razdoblju zabilježeno 1.600 ilegalnih prelazaka granica, od čega je i 900 njih vraćeno. Osim toga, zatečeno je 70-ak sumnjivih osoba, od kojih je su pedesetak bili krijumčari ljudima, a nekoliko desetaka osoba koji su pokušali prijeći granicu bili su poznati policiji vezano za terorizam.

Više pročitajte ovdje.

Tweet

Posljednje novosti