NAKON MJESEC DANA GUSJENICA SE PREOBRAZILA

Oleandrov ljiljak, jedan od najljepših svjetskih leptira, priprema se za migracijski let

Piše: Aldo Pokrajac

19.09.2024 - 19:02
Snimio Aldo Pokrajac
Snimio Aldo Pokrajac

Pred mjesec dana u Rovinjskom Selu uslikali smo veliku i debelu gusjenicu za koju se ispostavilo da je riječ o vrsti koja se razvije na oleandru, a kasnije se preobrazi u Oleandrov ljiljak, jedan od najvećih svjetskih leptira. Iako smo gusjenicu vratili u travnjak, a ne u prirodno stanište oleandar, s kojeg bi ponovno mogao otpasti, na kraju se ipak preobrazila u leptir.

Narijetko Oleandrov ljiljak (Daphnis nerii) u literaturi nazivaju najljepšim leptirom na našem planetu. Raspon krila kreće mu se od 9 pa do čak 11 centimetara, hrani se nektarom cvijeća i aktivan je samo u sumrak. Opet smo ga vratili u prirodu. Budući da je zahladilo vjerojatno će kada ojača krenuti na svoj migracijski put prema toplijim krajevima.

 

Oleandrovi ljiljci tijekom sezone, od svibnja do kolovoza, stvaraju nekoliko generacija mladih koje s lakoćom preživljavaju u Europi. Kako za život preferiraju tople krajeve zadnja generacija odraslih leptira krajem ljeta leti u toplije krajeve, Afriku ili Aziju, gdje se nastavljaju razmnožavati.

Krajem sljedećeg proljeća odrasli leptiri ponovno se sele u područja Europe. Uslijed klimatskih promjena pronađeni su čak u Skandinaviji, a koliko su žilavi pokazuje podatak da si se pojavili čak na Havajima, gdje su, u toplom podneblju postali stalna vrsta kojoj za opstanak nisu potrebne migracije.

Može ga se naći u različitim staništima, posebno su to suha riječna korita s pojedinačnim grmovima. Izbjegavaju gusto obrasla područja i preferiraju sušna i sunčana mjesta. Ženke polažu jaja pojedinačno na obje strane listova oleandra (Nerium oleander), osobito na biljkama koje rastu u skrovitim područjima. Jaja su glatka, svijetlozelena, ovalna, promjera od tri do četiri milimetara.

Nakon tjedan ili dva gusjenice se izlegnu iz jaja i krenu se hraniti vršnim listovima i cvjetovima. Zelene su boje, pa se ne razlikuju od sličnih srodnika. Ipak, s vremenom narastu do osam centimetara dužine i centimetar promjera. Tijelo im potamni, a donji dio dobiva narančastu boju. To je znak da su u završnom životnom stadiju i da će se uskoro preobraziti u leptira.

Tweet

Posljednje novosti