FOLKLOR NAŠ SVAGDAŠNJI

Treba zabraniti pivo pred dućanima? Može, al' onda maknite i novine iz kafića

Piše: Igor Radić

19.09.2024 - 20:02
Ilustracija
Ilustracija

Vazda su me živcirala ona klepetanja o tome da treba kažnjavati ispijanje piva ispred marketa. Čemu to, majke ti?

Imam skroz normalnog prijatelja koji, kad je prilika, voli otići u najmanju butigu i onda odmah pred vratima zubima otvoriti „favorit“. Neće, brate, u bar  - nije do cijene - nego radije sluša žamor ćakula seoskih sveznadara pred trgovinom, koji su upućeni i u to koliko zbilja vrijedi Bruno Petković, i koja se političarka sviđa premijeru Plenkoviću, i kako će se sutra razvijati umjetna inteligencija. To mu, mojemu frendu, dođe kao nekome joga. Nirvana za jedan euro.

Živopisni su to likovi, ti slobodni pivopije. I simpatični, ukoliko baš nisu ogrezli. Unerede, doduše, okoliš kakvim uriniranjem i katapultiranjem čepa - okej, takve treba rebnuti – ali ima i gorih zagađivača u okolini.

Susjedi dotične trgovine teže će, istinabog, shvatiti ove izljeve simpatija za narodni običaj o kojem, vidi vraga, vodeća pera pišu čak i kolumne u nacionalnim dnevnicima.

 

Ne slažem se s pentanjima ugostitelja o tome da treba zabraniti to ispijanje piva ispred marketa, jer je to, je li, klasičan oblik nelojalne konkurencije kafićima. Dok ih slušaš, dođe ti da nazoveš agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja.

Sjetih se na to dok sam, evo neki dan, pokušao na minutu zaviriti u novine u mjesnom bircu u Kršanu. Zanimala me samo jedna informacija. Ali, prekratka mi je bila ta kratka kava pored onog majstora koji je birtiju zamijenio narodnom čitaonicom pa, uz duhan, dnevnik čita natenane, malne kao da su unutra sami rebusi, a ne puke trivijalije. Nikako završit'.

Takvi maheri obilato koriste povlasticu po modelu "kava plus novine, sve za cijenu doze kofeina". Pa odjednom zgrabe sve tiskovine koje se nude, naslažu ih jednu preko druge, da kakva ne pobjegne, i onda mrcvare, brate, te naslove kao da ih uče napamet… Znate sigurno takve likove, idu i vama na jetra.

Elem, junaci, ako stvarno mislite da treba "ukinuti" to folklorno trošenje „žuje“ pred dućanom, onda uklonite i novine iz kafića. Zar i to nije nelojalna konkurencija? Marno, kao novinar, skupljaš informacije za objaviti tekst, izgubiš valjda pritom i nešto vremena… A onda te netko poništi jednom plaćenom kavom.

Vrijediš, da skratim, manje od one bire pred butigom.

Tweet

Posljednje novosti