hrvatska - italija - slovenija

SAZNAJEMO: U utorak u Buzetu trilateralni sastanak ministara

12.01.2024 - 08:30
Davor Božinović, Matteo Piantedosi i Boštjan Poklukar (foto: MUP)
Davor Božinović, Matteo Piantedosi i Boštjan Poklukar (foto: MUP)

Novi trilateralni sastanak ministara unutarnjih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije održat će se u utorak 16. siječnja u Buzetu. 

Krajem studenog dr. sc. Davor Božinović (Hrvatska), Matteo Piantedosi (Italija) i Boštjan Poklukar (Slovenija) sastali su se u Trstu, a tema je bila ista kao što će biti i sada - migracije.

 

Tada su donesena tri zaključka -  prvi je uspostava stalne strukture za ustroj mješovitih policijskih ophodnji, drugi uspostava zajedničkih točaka ili centara za razmjenu informacija, a treći da će format tripartitnih ministarskih sastanaka postati trajan. 

Sastanak će se održati u palači Verzi, a ministri će, saznajemo, objedovati u hotelu Vela vrata. Božinović će se ovom prilikom sastati i s gradonačelnikom Buzeta Damirom Kajinom

Osim migracija važna tema će biti i Schengen, ali i kamionski promet na graničnom prijelazu Sočerga između Hrvatske i Slovenije. Slovenska strana naime već godinama brani prijelaz teretnjaka težih od 7,5 tona, pozivajući se na infrastrukturna ograničenja tog prometnog pravca i protivljenje lokalnog stanovništva. (I. B.)

Tweet

Posljednje novosti