okusi djetinjstva

Kulinarski majstori u Motovunu priredili gastro večer

31.12.2023 - 09:02
Foto: Facebook/konoba Mondo
Foto: Facebook/konoba Mondo

Čim je Klaudio Tomaz prije par mjeseci otvorio svoju novu vinariju u Motovunu, posjetio ga je njegov stari prijatelj iz djetinjstva - chef Siniša Radetić, koji već godinama živi i radi u Italiji u ponajboljim restoranima. Trenutno je chef u restoranu Horto u Milanu koji ponosno nosi tri Michelinove zvjezdice i pod vodstvom je Norberta Niederkoflera, piše Jutarnji

 

I odmah se rodila ideja da bi se za blagdane mogla okupiti stara ekipa prijatelja i za Motovunce pripremiti nešto posebno. Pripremama se odmah pridružio i njihov veliki prijatelj Klaudio Ivašić, vlasnik poznate motovunske konobe Mondo. I tako je spontano nastala ideja o gourmet večeri posvećenoj motovunskim sjećanjima ovog trojca iz njihova djetinjstva, dok su se još igrali špekulama na ulicama ovog gradića.

Radetić je odlučio na svoj specifičan način pripremiti "klasična" istarska jela vezana uz Motovun s domaćim namirnicama, Tomaz je uz njih ponudio svoja vina od autohtonih istarskih sorti, a Ivašić je ugostio ovaj tim i mnogobrojne goste koji su imali priliku kušati inovativni motovunski meni s ribljim i mesnim jelima.

"Siniša je stariji od mene dvije godine i bio je prvi koji je iz našeg društva otišao na sezonu raditi u Poreč. Ja sam tad imao 14 godina. Uvijek mi je bio uzor i kao stariji brat, pa sam i ja, kao i on, odlučio otići u Poreč i tražiti posao. No, nisam ga dobio jer su mi rekli da sam još premlad. Ti stariji su nas uvijek ‘vukli‘ da idemo dalje. Siniša je potom vrlo rano otišao iz Motovuna, 1989. godine, i to u Italiju gdje je počeo svoju kuharsku avanturu i edukaciju. Radio je u puno eminentnih restorana u sjevernoj Italiji", kazao je na samom početku večeri Ivašić predstavljajući svog dugogodišnjeg susjeda i prijatelja. Danas Radetić radi u restoranu čija je filozofija da sve namirnice dolaze iz okolice koja je udaljena najviše sat vremena vožnje automobilom. Zato je odlučio pripremiti istarski meni slične filozofije. Motovunski chef iskoristio je priliku i da kuharima u Mondu pokaže neke nove tehnike i načine pripreme lokalnih namirnica koje bi se mogle naći uskoro i na njihovom meniju.

Više pročitajte ovdje.

Tweet

Posljednje novosti