Vrhovni sud donosi presudu za slučaj franak na prijedlog pazinskog

29.11.2019 - 08:27
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Pred Vrhovnim sudom prvi put se našlo rješavanje oglednog postupka. U prvom takvom slučaju najviši sud u zemlji će odlučiti mogu li korisnici kredita u švicarcima, koji su ga konvertirali u kredite u eurima, od banaka tražiti povrat preplaćenih kamata u vremenu do konverzije kredita, piše Jutarnji.

Stav koji će zauzeti Vrhovni sud bit će obavezan za sve niže sudove pred kojima se pojavilo to pitanje... Prijedlogom Općinskog suda u Pazinu Vrhovnom sudu omogućeno je da u okviru oglednog postupka, unaprijed, zauzme pravno shvaćanje o pitanju koje je od odlučnog značenja za veći broj tužbi koje su u većem broju predmeta podnesene prvostupanjskim sudovima ili se njihovo podnošenje očekuje. “Ogledni postupak je unesen u Zakon o parničnom postupku kako bi omogućio Vrhovnom sudu ujednačavati sudsku praksu. Ujedno, postupci pred nižestupanjskim sudovima će se brže i lakše rješavati, čime će se osim veće pravne sigurnosti postići brže i jeftinije sudovanje”, priopćio je Vrhovni sud.

Općinski sud u Pazinu je u prijedlogu Vrhovnom sudu naveo kako su zaprimili tužbu kojom korisnik kredita u švicarcima traži da mu banka vrati zajedno sa zateznim kamatama veći iznos koji joj je isplatio u odnosu na onaj koji je trebao platiti prema ugovoru o kreditu. Tužitelj se pozvao na presudu Trgovačkog suda u Zagrebu koji je presudio da su nepoštene i kao takve ništetne odredbe ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stop i valutnoj klauzuli koja je visinu obveze vezala uz tečaj kune za švicarski franak, donosi Jutarnji.

Tweet

Posljednje novosti