vođa bio u zagrebu, rijeci i puli

Provaljeno u nacistički forum: Dogovarali kupovinu oružja za sveti rat

28.11.2019 - 15:43
Ilustracija (foto: Jurica Galoić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Jurica Galoić/PIXSELL)

Tjednik Novosti otkrio je sadržaj nedavno provaljenog globalnog nacističkog foruma Iron March. Kanadski i francuski nacisti dogovarali su kupovinu oružja u Hrvatskoj i BiH za vođenje ‘rasnog svetog rata’ protiv Židova i muslimana, a vođa foruma boravio je 2017. u Zagrebu, Rijeci i Puli. Na forumu je sudjelovalo deset korisnika iz Hrvatske, s područja Zagreba, Rijeke, Osijeka, Đakova i Splita, pišu Novosti.

Novosti su rekonstruirale tijek priprema za kupnju pušaka i pištolja u Hrvatskoj i BiH. Za nabavu je bio zadužen čovjek pod nadimkom Moonlord koji je, sudeći prema porukama, sudjelovao i u administriranju foruma Iron March. Predstavio se kao državljanin Kanade srpsko-hrvatskog porijekla koji je povezan s nacističkom organizacijom Blood and Honor (Krv i čast). U trenutku razmjene informacija, imao je srpsku putovnicu, najavivši da će tražiti i hrvatsko državljanstvo nakon što se preseli u Srbiju. Prije dvije godine u Kanadi portal Vice je pronašao na Iron Marchu javno dostupnu komunikaciju u kojoj je dotični tvrdio da je pripadnik kanadske vojske i da želi ubijati ‘komuniste’. Njegove privatne poruke s foruma, koje tada nisu bile poznate javnosti, potvrđuju takav zaključak i pokazuju da je u BiH i Hrvatskoj boravio od početka lipnja do srpnja 2017. godine. Sudeći prema sadržaju poruka, ključni razlozi bili su kupnja oružja i sastanak s istomišljenicima u navedenim zemljama.  Nakon što se jedan muškarac iz Francuske, pod imenom FrenchSoldier, na javnom dijelu foruma hvalio svojom ‘paravojnom obukom’, Kanađanin Moonlord mu se 2. ožujka 2017. javio privatnom porukom. Shvativši da je zainteresiran za oružje, ponudio mu je robu po povoljnim uvjetima, uz nabrajanje raspoloživih tipova koje može nabaviti na ovim prostorima. Popis je uključivao pištolje, karabin, kalašnjikov, ručne bombe i ručni raketni bacač RPG, pišu Novosti.

Sadržajno, forum je od svojih početaka bio platforma za zazivanje etničkog čišćenja nebjelačkog stanovništva na zapadu, dovršetka holokausta nad Židovima i pogroma izbjeglica s Bliskog istoga iz Evrope. Članovi su razmjenjivali instrukcije za izradu bombi i terorističke taktike za napade na nearijevsko stanovništvo. Forum je služio i za mobilizaciju mladih muškaraca u paravojne postrojbe. Tijekom analize sadržaja, Novosti su pronašle dva primjera. U jednom je ključnu ulogu imao Moonlord, spomenuti Kanađanin srpsko-hrvatskog porijekla. Tijekom 2017. preko privatnih poruka obratio se članovima koji su se javno hvalili vojnom službom i rukovanjem oružjem. Sudeći prema sadržaju komunikacije, dvije godine je s partnerima pripremao osnivanje ‘legalne’ privatne vojne postrojbe, koja je trebala djelovati u afričkim zemljama kroz unosne ugovore s američkom vladom, pišu Novosti.

Posao je nudio i dvojici forumaša koji su se predstavili kao američki vojnici. Jedan od njih javio se iz misije u Afganistanu. Nakon što im je objasnio da je s partnerima prikupio novac i da samo treba riješiti pravna pitanja, oni su mu odgovorili da su zainteresirani za angažman. Aktivnom službom pohvalio se i čovjek pod nadimkom Niezgoda, američki marinac poljskog porijekla koji je Kanađaninu otkrio da osniva svoju paravojnu grupu. Jezgra članstva trebali su biti ‘istočni Evropljani’ u Americi, a cilj provođenje ‘rasnog svetog rata’. Portal Vice potvrdio je prije nekoliko dana da se doista radi o američkom vojniku. Pronašli su još dva korisnika foruma iz američke vojske. Identitet Moonlorda zasad nije raskrinkan.

On je u vrijeme zadnjih priprema za registraciju privatne postrojbe boravio u Hrvatskoj. Posjetio je Zagreb, Rijeku i Pulu. U Zagrebu se 22. lipnja 2017. sastao sa spomenutim Vidom. Drugi sudionik privatnih razgovora, porijeklom iz Dalmacije, nije došao zbog straha da ga se ne otkrije. ‘Jer ako želiš posao u javnoj službi onda ovo ne smiješ javno iznositi’, poručio je, pišu Novosti.

Tweet

Posljednje novosti