Kuhari otkrivaju: 'Neki ne peru ruke i rade pokvarenu hranu'

26.09.2019 - 13:26
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Od Istre preko Kvarnera i Dalmacije pa sve do Dubrovnika hrvatska se gastronomska ponuda svodi na copy paste menije koji se sastoje od smrznute hrane, namirnica kupljenih u velikim trgovačkim lancima i ribe iz uzgoja po apsurdno previsokim cijenama, kazali su nam dugogodišnji kuhari koji su svoj zanat pekli radeći u kuhinjama diljem obale u vrijeme sezone, piše 100posto iz kojeg prenosimo dio članka:

S obzirom na plaće koje su ostale iste kao i prije turističkog booma, količine posla, kao i katastrofalnih uvjeta kako smještaja, tako i higijene u kuhinjama u kojima su radili, nije ni čudo da je većina kvalitetnih kuhara napustila Hrvatsku. Problemi s kojima su se susretali naši iskusni kuhari s kojima smo porazgovarali svuda su isti, od Rovinja pa sve do Dubrovnika.

Naš prvi sugovornik, 28-godišnji Goran nakon što je pet godina sezončio po restoranima diljem Istre nedavno je napustio Hrvatsku i sada za neusporedivo bolju plaću radi u jednom uglednom restoranu na zapadu Europe.

„Moj prvi sezonski posao nakon što sam završio smjer kuhar u ugostiteljskoj školi bio je u jednom restoranu u staroj jezgri Rovinja. Svim restoranima na rovinjskoj rivi ponuda je ista. Čitavu sezonu pekao sam gostima smrznute ćevape, pizzu i lignje koje su naplaćivali po gotovo istim cijenama kakve imaju kvalitetni europski restorani poput ovoga u kojem trenutno radim“, kazao nam je Goran te naglasio kako restorani sa smrznutom hranom narušavaju izgled Rovinja.

„Izgled rive je potpuno devastiran jer se oglašavaju ogromnim bilboardima, a terase su im uređene u 'šaka u oko stilu'. U staroj jezgri gradića koji svoj turizam gradi na umjetničkom imidžu najčešći je prizor vrišteća reklama za doner kebab što je potpuna katastrofa. Dodajmo tome da u istom gradu imate jedan svjetski respektabilan hotel poput Lonea i nekoliko vrhunskih malih autentičnih restorančića i dobit ćete točnu sliku turizma u Istri“, govori nam Goran te dodaje da se ista stvar događa i u Poreču, kao i u Puli.

„I tamo uglavnom dominiraju loši restorani s neprihvatljivim cijenama kao onaj u kojem sam ja radio, no postoje i iznimke. Princip je takav da ćete na top lokacijama u centru istarskih većih gradova naletjeti na loše restorane, a ako se potrudite i malo istražujete, shvatit ćete da ima sjajnih restorančića. U Puli su to na primjer Vodnjanka i Battelino, restoran kojeg je u blizini Pule otvorio naš chef David Skoko. Mnogi to ne znaju, ali u Puli se nalazi i najbolji meksički restoran u zemlji“, otkriva nam skrivene restoranske bisere u Puli Goran, donosi 100posto.

"Najčešći problem su loše održavani frižideri koji ujutro rade kako spada, no kako dan prolazi sve više dihtaju pa se pripremljena hrana koja se nalazi u njima brzo kvari. Za to su krivi isključivo vlasnici koji ne znaju adekvatno voditi nabavu pa naručuju previše skupih namirnica koje se ne troše pa propadaju. Kada takve namirnice već pomalo počnu smrdjeti, umjesto da ih bacimo, kažu mi 'zapeci to jače, neće skužiti“, priča nam Goran.

„Nije rijetkost da netko tko u kuhinji radi, a nema poštovanja prema hrani, kao ni prema gostima, nakon odlaska u wc ne opere ruke, a potom priprema jelo. Česta je praksa da se kuhinja pere s istom krpom i kantom kojom se pere wc. Vidjela sam i kuhare koji povrće sjeckaju na daski neopranoj od ribe, a salatu ne pere gotovo nitko. Potpuno im je normalno i prirodno gostu poslužiti neopranu salatu, a kada im kažem da je prepuna mikroba i pesticida, samo sliježu ramenima“, otkrila je gnusnu praksu pojedinih restorana 34-godišnja Marina, koja je godinama sezončila po kvarnerskim i dalmatinskim otocima, piše 100posto.

Tweet

Posljednje novosti