Beside u jatu

Susret barbanskih pjesnika: 'Sve može biti pjesma'

0
Denis Kontošić
Denis Kontošić

Deveti susret barbanskih pjesnika održan je 31. svibnja u Barbanu, u novom Centru za posjetitelje. Tim povodom izdana je i predstavljena deveta zbirka „Beside u Jatu“. Stotinjak posjetitelja od čega trideset i pet pjesnika uživalo je u predivnoj atmosferi slušajući barbansku čakavštinu. Mlado i staro skupa, svi zajedno na istome zadatku; najmlađa pjesnikinja tako ima 10 godina, a najstarija tek 82 godine.

Mladih pjesnika do 30 godina bilo je osam, u rasponu od 30 do 60 godina četrnaest, a preko 60 godina trinaest. Sveukupno tridset i pet tragača i istražitelja barbanskog  stihozlata. Kao i do sada, pjesničku zbirku uredio je Denis Kontošić. Teme su i ove godine raznolike: od seoskog življenja, preko raznih modaliteta ljubavi – sretne, nesretne, roditeljske, prema rodnome kraju, selu i prirodi, moru, tradiciji, pa do umnijih, životnih ili socijalnih propitivanja.

„Sve može biti pjesma i u pjesmi, manje ili više razotkriveno ili sakriveno, ali uvijek protkano ljubavlju, ljubavlju i samo ljubavlju“, kaže Kontošić. Gošća susreta i zbirke bila je gđa Nada Galant, poznata žminjska pjesnikinja. Članovi KUD-a Barban popratili su program svirkom, a Leonardo Rojnić još je jedanput potvrdio da je i virtuoz na harmonici, ponos svih barbanaca.

Koordinatorica ovog projekta je Nives Trošt. a po prvi put program je vodila mlada pjesnikinja Dheeba Kožljan Škabić. Organizator Susreta bio je KUD Barban, a suorganizatori Općina Barban i Turistička zajednica Općine Barban.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa