PROJEKT udruge slijepih iž

Školarci učili kako pomoći slabovidnim osobama, a zaigrali su i pikado

Piše: Istarski.hr

17.09.2024 - 17:25
Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje Zlatka Kuftića
Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje Zlatka Kuftića

Predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić, uz asistenciju djelatnice Nataše Kreso, primio je učenike trećeg razreda Medicinske škole Pula koji su u pratnji nastavnice Andree Juhas sudjelovali u edukaciji na temu pristupa slijepim osobama.

Edukacija je održana u sklopu projekta udruge pod nazivom „Od malih nogu“ koji se provodi niz godina, nastojeći djeci i mladima, prilagođeno, predstaviti izazove s kojima se suočavaju slijepe osobe te im pomoći da nauče kako pristupiti osobama oštećena vida.

 

Kuftić je učenike upoznao s najčešćim uzrocima gubitka vida te im ispričao niz zanimljivosti i primjera iz svakodnevnog života slijepih osoba. Saznali su kako koriste računala i mobilne telefone, a imali su priliku upoznati se i s brojnim pomagalima kojima se slijepi koriste u svom životu.

Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje, postavljajući brojna pitanja. Za kraj druženja, trećaši su se okušali u igri pikada prilagođenog slijepima te saznali da je to jedna od sportskih aktivnosti kojima se osobe  oštećena vida rado bave te da sudjeluju na brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Kuftić je još jednom naglasio koliko je slijepima neophodna asistencija u obavljanju svakodnevnih zadataka pa tako i tijekom sportskih i rekreativnih aktivnosti.

Ovim projektom, koji se provodi s učenicima osnovnih i srednjih škola, Udruga nastoji kod mlađe populacije potaknuti razvoj empatije te umanjiti predrasude prema osobama s invaliditetom te ih naučiti kako se ophoditi s osobama oštećena vida u svakodnevnom životu.

 

Tweet

Posljednje novosti