Pulskim piljarima stigle 'čestitke' grada

'Samo tortura. Tu parkiram skuter 15 godina, sad nas miču, a nemamo gdje'. U problemu i prvi čovjek Tržnice

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

19.09.2024 - 06:02
Nema više parkiranja preko puta tržnice (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)
Nema više parkiranja preko puta tržnice (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)

Prodavači na središnjoj pulskoj tržnici ovih su dana dobili 'čestitku' gradskog Odjela za i lokalnu i mjesnu samoupravu, kojom ih se obavještava da više ne mogu parkirati skutere i motocikle na kružnoj površini preko puta merkata, kod telefonske govornice. Naime, nakon niza zabrana, ograničavanja parkiranja automobila i zabrane njihovog zaustavljanja uz tržnicu da bi se skoknulo po špežu, mnogi prodavači, a i građani, odlučili su u grad doći skuterom.

 

Davor Udošić, poljoprivredni proizvođač koji na merkatu prodaje gotovo 30 godina, od 1996., kaže nam da je označenih mjesta za skutere pored tržnice ni manje ni više nego osam, plus još četiri pored Doma zdravlja. Mjesta su, jasno, uvijek zauzeta, a dnevno ovuda procirkulira stotinjak skutera. U sezoni i više.

„Već 15 godina parkiram pored telefonske govornice kao, uostalom, i drugi građani koji dođu u centar. Sad nas miču opomenom, dobili smo je u petak, a jučer je počelo kažnjavanje: čovjek je parkirao iza (na tržnici u blizini Robne kuće, op. a.) i stigla mu je kazna od 30 eura, odnosno 15 ako plati u roku od tri dana“, požalio nam se Udošić.

Davor Udošić

Na platou smo fotografirali desetak motora, a neki građani koje smo tamo zatekli kažu da prvi put čuju za odluku Grada. U obavijesti koju su zatekli na svojim motociklima piše, citiramo:“Obavještavamo Vas da je na predmetnoj lokaciji po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama zabranjeno zaustavljanje i parkiranje motornih vozila. Vozila možete parkirati na označenim mjestima namijenjenima parkiranju motora, a najbliži su Prolaz naše sloge (kod Shipyarda, op. a.) te Flaciusiova ulica (uz ogradu brodogradilišta Uljanik).“

„Ljudi koji dolaze skuterom nešto kupiti nemaju gdje kupiti. Robu dovozimo ujutro kombijima i vraćamo ih doma da ne zauzimamo mjesto, a sad nemamo gdje ostaviti ni skutere. Dali su nam alternativu, ali ako ću ići do kavane na obali, mogu i pješice na merkat. A i pitanje je ima li tamo mjesta“, kaže Udošić.

Opomene koje su građani zatekli na skuterima

„Samo tortura. Neka kod zgrade Croatia osiguranja ucrtaju 20-30 mjesta za nas koji imamo skutere ili neka kod tržnice ukinu dva mjesta za automobile i ondje označe mjesta za skutere, tu bi ih moglo stati 15-ak“, predlaže naš sugovornik.

Pitanja o ovom problemu uputili smo gradskim ocima, želeći prije svega doznati namjerava li se prodavačima i drugim građanima osigurati više parkirnih mjesta na lokacijama koje predlaže Ukušić. Iz Komunalne palače odgovaraju da je „gradsko redarstvo postupalo putem obavijesti vezano uz nepropisno parkirane skutere jer se, temeljem redovne ophodnje, ustanovilo da je dosta lokacija u centru grada na kojima su označena parkirališna mjesta za skutere prazna, a nedaleko od njih svakodnevno se nalaze nepropisno parkirani skuteri.“

„U dijelu vašeg upita o označavanju novih parkirališnih mjesta navodimo da je Mjesni odbor Stari Grad ove godine predložio da se na više lokacija uvedu nova parkirališna mjesta za mopede i motocikle, među kojima je bila i lokacija u Dalmatinovoj ulici (pored OTP banke) te je zatraženo mišljenje Ministarstva unutarnjih poslova kojim lokacija nije prihvaćena.

Od predloženih lokacija prihvaćene su, a po izradi elaborata i zaprimljenoj suglasnosti, parkirališta u Ulici Castropola, na Trgu sv. Tome, u Prolazu Naše sloge te najbliža lokacija središnjoj zelenoj tržnici u Ciscuttijevoj ulici“, odgovorili su iz Grada.

Kazna za parkiranje na ovoj lokaciji je 30 eura

Za mišljenje smo zamolili i Marija Peruška, predsjednika Uprave gradske firme Pula usluge i upravljanje, koja upravlja tržnicama, koje je vrlo zanimljivo.

„Nisam upoznat jer se to izravno ne odnosi na prostor tržnice, a mogu reći da sam i ja u problemu jer neću moći parkirati, hvala na obavijesti, ja se isto tamo parkiram. Mi kao Tržnica ne utječemo na odluke koje se tiču prometa“, rekao je Peruško. Na pitanje podržava li Ukušićev prijedlog da se osiguraju dodatna mjesta, kaže: “Nemam  dovoljno informacija, Vi ste mi prva, polovična vijest, dajte mi par dana da se informiram".

Tweet

Posljednje novosti