PREVIRANJA U ISTARSKOJ STRANCI UMIROVLJENIKA

Varelija optužuje Pliška za neracionalne troškove, Savjet stranke zatražio njegovu ostavku   

Piše: Nenad Čakić

19.09.2024 - 08:02
Zdenko Pliško i Zlatan Varelija
Zdenko Pliško i Zlatan Varelija

U svibnju ove godine za novog predsjednika Istarske stranke umirovljenika (ISU) izabran je Zlatan Varelija iz Umaga. Dotadašnji predsjednik Zdenko Pliško na istom Saboru izabran je za počasnog predsjednika stranke.

Nisu prošla ni četiri mjeseca, a Savjet stranke već je zatražio Varelijinu ostavku. Kamen spoticanja je polugodišnje financijsko izvješće o poslovanju stranke koje je novi predsjednik dobio na uvid kada je preuzeo dužnost.

 

Zlatan Varelija svog prethodnika optužuje za prevelike troškove reprezentacije i neracionalno trošenje stranačkog novca.

„Po stupanju na dužnost zatražio sam financijsko stanje stranke i odmah na početku naišao na otpor obitelji Pliško, bivšeg predsjednika i njegove supruge, glavne tajnice stranke. Na sastanku Savjeta stranke održanom 10. rujna ove godine dio članstva zatražilo je od mene ostavku, s jedinim obrazloženjem, da sam pokrenuo lavinu lošeg i netransparentnog financijskog stanja stranke. Zatražio sam i stopirao daljnju reprezentaciju koja je već tada narasla na preko 40 posto proračuna. Na sastanku na kojem se trebalo razgovarati o nizu važnih pitanja, krenulo se u osobni obračun samnom“, rekao nam je Varelija, dodavši da je na sporne troškove i navođenje troškova za reperezentaciju bez specifikacije i broja sudionika tri godine upozoravala i Državna revizija.

Predsjednik ISU-a kazao je da neće podnijeti postavku. „Na sastanku sam pred svima izjavio, možete me smijeniti, ali istinu o radu stranke ne možete. Ona je čvrsto zapisana u dokumentaciji“, rekao je.

Pliško: U 12 godina nikome ni kavu nisam platio na račun stranke

No, prema riječima njegovog prethodnika Zdenka Pliška, novi predsjednik ostao je usamljen u svojim optužbama, pa je Savjet stranke, koji čine članovi Predsjedništva i predsjednici svih podružnica, gotovo jednoglasno od Varelije zatražio da sazove izvanredni Sabor stranke na kojem bi se glasalo o njegovom povjerenju. Budući da Varelija, prema Pliškovim riječima, to nije htio učiniti, Sabor je sazvao njegov zamjenik Guerino Jelčić.

Sabor će se održati u petak, 20. rujna u Barbanu i, po svemu sudeći, na njemu će Zlatan Varelija biti smijenjen, a za predsjednika će ponovo biti izabran Pliško.    

To nam je potvrdio i sam Pliško, kazavši da je od članova Savjeta stranke zamoljen da ponovo, do nekog dugoročnijeg rješenja, preuzme stranku. Naime, Pliško je u svibnju, zbog narušenog zdravlja, predložio da na čelo stranke dođe netko drugi.

„Rekao sam tada da ne bi bilo dobro da budem prvi i zadnji predsjednik stranke. Kontaktirali smo tri osobe, ali niti jedan se nije htio prihvatiti dužnosti predsjednika, osim Zlatana Varelije, predsjednika umaške podružnice stranke“, kazao je Pliško. 

Na pitanje da komentira optužbe o neracionalnom trošenju stranačkog novca, Pliško nam je rekao da su se u ožujku i travnju ove godine održavale izvještajne skupštine po podružnicama, nakon kojih su održavani domjenci. „Na Savjetu stranke je odlučeno da svaka podružnica za domjenak smije potrošiti 10 eura po prisutnom članu. Isto se odnosilo i na Sabor stranke koji je održan 16. svibnja. Nažalost, sa tih 10 eura se nije moglo sve pokriti, jer smo na Saboru imali i 20-ak gostiju, pa su neki troškovi bili veći, što je palo na teret stranke“, rekao je Pliško uz opasku kako on u 12 godina, koliko je bio na čelu stranke, nikome ni kavu nije platio na račun stranke.

„Svi troškovi uredno su provedeni u računovodstvu, svaki trošak pokriven je računom i na poleđini svakog računa je potpis predsjednika podružnice koja je napravila trošak“, pojasnio je Pliško.

Tweet

Posljednje novosti