KAO DA JE GRAD

Nema čega u Juršićima nema, tu je i banak s domaćim proizvodima

Piše: Bojan Žižović

18.09.2024 - 20:32
Milenko Cukerić (foto: Bojan Žižović)
Milenko Cukerić (foto: Bojan Žižović)

"Svi se ništo žale, ali ja niman za ča", kaže nam izuzetno susretljiv Milenko Cukerić iz Cukrići, koji još od lani ima banak s voćem i povrćem u Juršićima.

Lani je, zanimljivo, imao manji promet kada nije radio obližnji market. Ali ove je sezone, kada je dućan ponovno otvoren, zadovoljan s delom. Doduše, promet je sada slabiji, no nisu Milenku lađe potonule. Ma ni približno. On je, kako kaže, kuntenat. Banak će uskoro zatvoriti, za par šetimana, a možda i prije ako promet bude kao što je bio danas kad smo ga obišli. Turista je sve manje, a domaćih ljudi nema dovoljno pa Milenko sjedi u kombiju i strpljivo čeka mušterije. Sva sreća, blizu mu je hiža u Cukrićima pa do doma može skočiti kad god poželi.

Na štandu prodaje povrće sa svog OPG-a, a imao je ovo lito i svoje angurije i melone. Ostalo voće je iz uvoza pa je zbog toga morao otvoriti obrt. Mora imati široku ponudu, tržište, to jest turisti to traže. A ovdje ih očito ima poprilično. Jer Milenko nam kaže da mu je promet s promjenom vremena naglo pao. Dok je bilo gostiju po obližnjim kućama za odmor, sve je funkcioniralo kako urica, ali sada je sa zahlađenjem naglo usporilo. Ništa za to, bit će on tu i iduće sezone. Posebno mu je važna prodaja njegovog maslinovog ulja. Butiljirao ga je i nazvao Milio, a isto ime je dao i svom obrtu. Ovo lito je ulje prodavao kao da ne postoji sutra.

 

Nema kod Milenka zime, on na sve gleda pozitivno. Tako ga nije pokolebala ni lanjska, kaže, prilično loša sezona. Tada nije ni pomislio zatvoriti štand jer vajka more bolje. I tako i bi. Stavlja nam Milenko kreke u ruke.

"Uzmite si. Eko i malo muškata", govori nam dok se udaljavamo od njegovog štanda. Ma ne rabi, uzvraćamo, ali ne možeš Milenka odbiti pa zobljemo grojze dok sjedamo u obližnju oštariju.

Juršići su čudo. Donedavno je tu, osim oštarije, bio i kafić (ne znamo kada je i zašto zatvoren), market dela, sad je tu i banak s voćem i povrćem… Kao da smo u gradu, a ne u mjestu koje broji svega 202 stanovnika po podacima iz 2021. godine. Neki će se domisliti da je ovdje svojedobno bio bogat i noćni život. Na mjestu oštarije u koju smo sjeli nekada je bio, vržmo reći, noćni klub ili diskoteka. Ako nas pamćenje ne vara, jednom smo zgodom ovdje po novinarskom zadatku pratili koncert Miše Kovača. Ma nema čega nema u Juršićima. Prepoznao je to i Milenko te otvorio banak. I ne bismo rekli da je požalio.

Tweet

Posljednje novosti