Od 19. do 21. rujna Jubilarno, 10. izdanje visualia festivala

NIKAD BOGATIJE Čak 25 svjetlosnih instalacija na 16 lokacija u središtu Pule. Ovo su novosti

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

17.09.2024 - 15:00
Foto: Grad Pula
Foto: Grad Pula

U četvrtak, 19. rujna počinje jubilarno, nikad bogatije deseto izdanje Visualia festivala. Na čak 16 lokacija u središtu Pule sve do subote, 21. rujna, bit će izloženo 25 instalacija umjetnika iz 13 zemalja, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Marko Bolković, direktor ovog festivala. 

 

„Pojeo nas je program, velik je, krasan i neće ga biti lako odraditi, ali se veselimo“, rekao je Bolković novinarima te pohvalio čitav tim bez kojeg organizacija ovako velikog i atraktivnog događaja ne bi bila moguća.

Festival se otvara 19. rujna u 20 sati na Portarati, kada nastupaju LED bubnjari koji će povesti posjetitelje rutom manifestacije: Prvomajskom, preko Foruma, Kandlerove, Titovog parka, do Carrarine i Giardina. Bolković je ove godine najavio dvije nove lokacije: na Trgu kralja Tomislava na Verudi  bit će postavljena instalaciju za djecu, a na pročelju Mornaričke crkve bit će 3D mapping 'Light simphony' autora Radu Ignata. Nakon službenog otvorenja, u Domu hrvatskih branitelja nastupit će Puljanima omiljeni DJ Mario Kovač. Ostale festivalske dane zabava seli na Danteov trg, u Old City bar i Uliks.

Posjetitelji će moći preuzeti aplikaciju koja će služiti kao web mapa te će u realnom vremenu moći ići od lokacije do lokacije. Visualia je ostvarila suradnju s Festivalom svjetla Zagreb, koji je utemeljen 2017. godine, pa i njihovi umjetnici dolaze ove godine u Pulu. 

Na Danteovom trgu bit će Wishing well.

„Ako ubacite novčić u fontanu, ispunit će vam se želja“, rekao je Bolković te pozvao građane da ubace što više novčića koji će biti donirati humanitarnoj udruzi Naš san njihov osmijeh. Na Giardinima će i ove godine biti stablo koje možete zagrliti, a ono će popričati s vama. Ovoga puta, u suradnji sa Zelenom Istrom, drvo će ispričati priču o tome zbog čega su stabla važna. 

U Franjevačkom samostanu će, uz prekrasnu instalaciju, harmonikaški koncert održati Anja Kreysing. Novost je i da se u manifestaciju ove godine uključuje Gradska galerija, gdje će biti izložbe svjetlosnih instalacija Alessandra Lupija i Anni Laukke iz Finske. „In the shadows“ naziv je djela finske umjetnice koje je Bolković nazvao moćnom i pravom umjetničkom instalacijom jer prikazuje igračke ukrajinske djece, dok se istovremeno, kao njihova sjena, na zidu prikazuju vojnici i rat u Ukrajini. Iznad Kaštela letjet će svjetleće ribe, a riječ je o instalaciji „Lumineole show“ kolektiva Porte par le Vent. Do Kaštela će se moći liftom iz Zerostrassea.

Instalacije će biti osvijetljene od 20 do 24 sata.

Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

U hotelu Histria 20. rujna održat će se i konferencija zatvorenog tipa na kojoj će sudjelovati 47 umjetnika, producenata i direktora, s obzirom da je Visualia postala dio međunarodne light festival organizacije (ILO). 

Gradska pročelnica za kulturu Emina Popović Sterpin kazala je da je riječ festivalu kojim ima i ekološku te humanitarnu konotaciju.

"Pohvalno je što ste ste se proširili i na neke pulske kvartove", kazala je. Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule, pohvalila je organizatore, kazavši da je emotivna i ponosna jer u Visualiji sudjeluju 'pulske, naše snage'. 

Detaljan program pogledajte ovdje.

Tweet

Posljednje novosti