prevaranti i mašta mogu svašta

PIRATI S FEJSBUKA: Jedan nudio ljubav, a drugi skidao crnu magiju

Piše: Istarski.hr

27.08.2024 - 13:19
Ilustracija (Foto: Pixabay)
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Pulska policija zaprimila je prijavu 74-godišnjakinje koju je na društvenoj mreži kontaktirao muškarac te su dopisivanjem razvili romantični odnos. Iskazujući joj ljubav, nepoznati muškarac stekao je povjerenje te je ženu zamolio za pomoć, s obzirom na to da je trenutno na brodu.

Naime, rekao je da će joj poslati paket s vrijednim stvarima, da izbjegne probleme s gusarima, no da se za to treba platiti carina u Indoneziji i Sloveniji. Žena ga je poslušala i platila „troškove“ u nekoliko navrata tijekom kolovoza, pri čemu je oštećena za nekoliko desetaka tisuća eura. Shvativši prevaru, javila se policiji.

Zanimljiv je i drugi slučaj, u kojem se rovinjskoj policiji javila 44-godišnjakinja koja je proljetos, također putem društvene mreže, kontaktirala nepoznatu osobu koja se bavi magijom i skidanjem uroka. Kako bi joj skinula uroke, žena je nepoznatom nekom u četiri mjeseca uplatila više tisuća eura, no s vremenom je shvatila da je nasamarena.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta, koristeći razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

„Počinitelji tzv. romantičnih prijevara iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje“, ističu iz uprave.

Više savjeta o tome kako spriječiti romantične prijevare, možete saznati na letku.

Tweet

Posljednje novosti