Pobjednik 30. Trke za viticu je Luka Kancelar

Foto Održana je 30. Trka za viticu kao uvertira za 49. Trku na prstenac

Piše: Istarski.hr

24.08.2024 - 22:45

Danas je na barbanskom Gradišću održana 30. Trka za viticu. Pobjedu ovogodišnje Trke za viticu izborio je konjanik Luka Kancelar s ukupno 6,5 bodova – s 3 punta u prvom trku, ponovno 3 u drugom trku a u zadnjem trku s pogođena 0,5 boda. Luka Kancelar je ovogodišnju titulu pobjednika Trke za viticu osvojio na konju Calipso, uz asistenciju kopljonoše Filipa Filipovića. Pobjedniku Vitice pripala je nagrada vitica tvrtke Zlatarna David i novčana nagrada koju je osigurao sponzor ABS d.o.o. iz Barbana u iznosu od 2.000 eura. Predsjednik Društva Trka na prstenac Aldo Osip uručio je odnosno „nataknuo“ prsten (viticu) na koplje kao posebnu nagradu. Časni sud 30. Trke za viticu činili su njegovi članovi: predsjednik Mario Kožljan, članovi Bruno Kožljan i Marino Broskvar. Vođa pješaka s naoružanjem  je Sandi Maurić, a nosači i podizači prstenca su Darko i Renco Kolić. Vođa konjanika koji nosi zastavu Trke je Gvido Babić.

 

Subota je tijekom jutra posvećena najmlađima koji sudjeluju na manifestaciji i radionicama Robotrke na prstenac. Na jedanaestom izdanju Robotrke, sudjelovao je 57 učenika u 19 ekipa iz Pule, Barbana, Krka, Pazina, Rovinja i Medulina. Slavodobitnik 11. Robotrke na prstenac je Luka Leverić, član ekipe "Last Dance" iz Osnovne škole dr. Mate Demarina iz Medulina, koji je pod mentorstvom Hatke Adrović osvojio zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Ekipno su zlatne medalje pripale ekipi "Tri prvaka", članovima Kluba Informatičara Otoka Krka, Davidu Rimbaldu, Paoli Marijanić i Marinu Brautu, s mentorom Borisom Bolšec.

Nakon Robotrke, s početkom u 11 sati djeca su sudjelovala u zabavno-edukativnoj igri Potraga za prstencem u organizaciji Žutog kišobrana i Društva Trka na prstenac. Ove je godine održana i po prvi put dječja trka na biciklama na prstenac. Uz puno smijeha i borbe ovo je divan način kako bi se i namlađi uzrasti okušali u viteškim vještinama gađanja te se približi tradiciji Barbanštine i Trke.

Održano je i natjecanje u pljoćkanju, tradicionalnoj istarskoj igri te su rezultati sljedeći: 1. mjesto – tim Sveti Petar (Braća Dajčić), 2. mjesto tim Žminj (Mario Orbanić i Anđelo Bančić Merikan) i 3. mjesto osvojili su tim Marčenegla (Đani i Franko).

Velik broj posjetitelja, nakon sam Vitice okupio se na Placi gdje se održala prava istarska fešta u organizaciji Marka Londera i tima iz Mars Eventi d.o.o. koji ove godine za subotnju večer doveo u Barban Koktelse i Lidiju Bačić. A kod stare škole nastupili su Ivan Licul i DJ Wazaby.

Posjetitelje su dočekali i brojni štandovi koji nude osvježenja i jela za nezaboravno uživanje u zabavnom programu dugo u noć. Noćas se održava i noćno gađanje glinenih golubova, također poznata tradicija i dodatni program uz barbansku Trku. Istarski lovci se tijekom noći natjeću na obnovljenoj barbanskoj streljani u gađanju letećih meta, disciplina TRAP.

Program u Barbanu se nastavlja još sutra s centralnim događajem - 49. Trkom na prstenac koja počinje u 17 sati na trkalištu Gradišće. 

Pozivamo vas da sutra dođite na barbansko Gradišće i pratite uživo ishod ovogodišnjeg natjecanja ili možete pratiti direktan prijenos. Zato je od iznimne važnosti za Trku na prstenac i suradnja s Hrvatskom radio televizijom. Trku na prstenac možete pratiti prenosi uživo ili u nedjelju na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT2). Trka  će se moći pratiti od 17.10 sati. Trku možete pogledati i pratiti također putem livestreaminga na službenoj facebook stranici zahvaljujući Medvid produkciji iz Pule.

 „Posebno hvala svima koji su podržali održavanje ove vrijedne tradicijske manifestacije, kao što je glavni sponzor HEP d.d., zatim Fortenova grupa te tvrtkama Rudan d.o.o. i A.B.S.,“ izjavio je predsjednik Društva Trka na prstenac Aldo Osip.

U Barbanu očekujemo velik broj i uglednih gostiju iz svijeta politike, kulture, gospodarstva te javnog života, a pozvani su i predstavnici  zakonodavne te izvršne vlasti Republike Hrvatske. Tradicionalno se očekuje dolazak župana Istarske županije, kao i drugih istarskih gradonačelnika i načelnika.

49. Trka na prstenac održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te se očekuje njegov dolazak i da slavodobitniku preda Štit Predsjednika Republike.

Tweet

Posljednje novosti