nova manifestacija u puli

Na lijepom plavom Dunavu u lijepom antičkom kazalištu

23.08.2024 - 16:04
Orkestar Strauss Capelle Vienna
Orkestar Strauss Capelle Vienna

Za kraj ljeta, sredinom rujna Pula prvi put dobiva dosad neviđenu trodnevnu manifestaciju "Žive slike austrougarske Pule" koja će grad, njezine stanovnike i posjetitelje vratiti u vrijeme dok je grad bilo pod vladavinom Monarhije. S ciljem valorizacije materijalne i nematerijalne baštine austrougarske Pule ovaj živ, interaktivan, sadržajno raskošan i vizualno dojmljiv novi je intrigantan kulturno-turistički proizvod. Tako će razglednice nekadašnje Pule od 12. do 14. rujna oživjeti uz pripovjedače, glazbenike, plesače, kuhare ali i sve one koji žele uskočiti u ovu nezaboravnu priču koja će približiti duh prošlih vremena i na ležeran način omogućiti dublje razumijevanje povijesnog značaja Pule u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Nova manifestacija predstavljena je na konferenciji za novinare u Circolu. Vrhunac događanja, najavljuju organizatori, dogodit će se 13. rujna u Malom rimskom kazalištu gdje će globalno popularni orkestar Strauss Capelle Vienna održati cjelovečernji spektakl kojim će se obilježiti 199. godišnjica rođenja kralja valcera Johanna Straussa. Tako će Pula prije ostatka svijeta, godinu dana uoči velike obljetnice upriličiti cjelovečernji koncert velikom kompozitoru u čast. 

 

"Bit će to svojevrsno najljepše i najsvečanije opraštanje od ljeta uz zvukove Straussovog valcera. Istovremeno će na tri dana zavodljiva povijesno-turistička manifestacija stanovnike i posjetitelje vratiti u vremena Austro-Ugarske Monarhije koja su duboko obilježila ovaj najveći istarski grad", istaknula je idejna začetnica manifestacije Ivna Bevanda Strah, dodavši da je "Pula zapravo kultni spomenik razdoblja austro-ugarske vladavine, o čemu i dan-danas svjedoče raskošne vile i ostale građevine koje će uz storytelling, ples, glazbu i gastronomsku ponudu na tri dana oživjeti jedno od njezinih najboljih vremena". 

Gotovo zaboravljene anegdote ili nikada do sada ispričane priče, kako je rekla, "otrgnut će ih iz zaborava upravo na mjestima na kojima su nastale, poput šarmantne i mistične vile Von Trapp na Verudi i zvjezdarnice na Monte Zaru".

"Uz Joycea će se plesati tango, a u ugostiteljskim objektima na gradskim trgovima posluživat će se kao u doba Austro-Ugarske Monarhije. Razglednice nekadašnje Pule oživjet će uz pripovjedače, glazbenike, plesače, kuhare, ali i sve one koji žele uskočiti u ovu nezaboravnu priču koja ima cilj postati tradicionalna", poručila je Ivna Bevanda Strah. 

“Proslavljeni orkestar bogate povijesti koji je osnovao Johann Strauss I. 1827. i danas se smatra najautentičnijim, najizvornijim i najjedinstvenijim orkestrom Johanna Straussa na svijetu. 

"Strauss Capelle Vienna jedini je specijalizirani orkestar koji izvodi Straussovu glazbu u njenom originalnom obliku", istaknuo je Sascha Petrović, organizator i promotor Strauss Capelle Vienna. (Lara Bagar)

Tweet

Posljednje novosti