EDI DRUŽETIĆ, STRUČNJAK ZA MASLINE

Treba pratiti let maslinine muhe i zaštititi lisnu masu od paunova oka

Piše: Aldo Pokrajac

22.08.2024 - 06:02
Edi Družetić
Edi Družetić

Zadnjim kišama, velikom vlagom i padom temperature stekli su se uvjeti za uz maslinovog moljca i svrdlaša još jednog značajnijeg štetnika u maslinicima, maslinine muhe. Ovaj uljez zna napraviti velike štete u maslinicima. Prošle godine maslinina muha se pojavila tek prvim jačim kišama u rujnu kada je napravila pravi dar-mar. Kako pratiti ovog štetnika i kako se od njega obraniti maslinike porazgovarali smo sa Edijem Družetićem, vodećim istarskim maslinarskim stručnjakom.

„Do sada su temperature bile visoke i u tim uvjetima maslinina muha miruje. I nakon ove slabe kiše na području južne Istre se ne očekuju obimniji letovi muhe. Ipak, treba ih pratiti zbog čega u maslinike treba postaviti mamac, žute pločice. Nije obavezno, ali dobro je pošpricati ih otopinom buminala koji privlači maslininu muhu. Ako se muhe počinju lijepiti i ako njihov broj raste iz dana u dan treba intervenirati“, kaže Družetić.

 

Na pitanje koji su insekticidi preporučljivi Družetić kaže da su sada najbolji oni sa aktivnom tvari delametrin. Nekad su maslinari koristili legendarni rogor koji je zbog velike agresivnosti zabranjen a sada se, kaže Družetić, dobrim pokazao sivanto koji je ciljano konfiguriran za maslinovu muhu.

„Ako su masline na škrtijoj zemlji, pa su zbog suše i visokih temperatura plodovi smežurani, maslinina muha ih neće napadati jer ona voli nabubrene mekane plodove. To se ponajprije odnosi na maslinike južne Istre gdje je palo malo kiše, a većina maslinara nema mogućnost navodnjavanja. Preporučujem da se masline prihrane preko lista nekim od sredstava koje djeluju antistresno, kao što je to Bombardier. Sredinom kolovoza noću se već stvara rosa pa bi stabla pošpricati nekim od bakrenih fungicida“, preporučuje Družetić

Većina maslinara se, nekad i iz navike, žali da će im urod ove godine biti manji. Kažu, najprije je kiša u periodu cvatnje ispirala pelud pa se masline nisu oprašile. Potom je došao svrdlaš za koji službeno nije odobren ni jedan insekticid. Zbog sve toplijih zima svrdlaša, koji prezimljuju u zemlji je sve više. Ove ih je godine bilo natprosječno više pa su mnogi izgubili velik dio plodića zbog najezde ovog pohlepnog štetnika koji s posebnim guštom napada sitne plodove rošinjole.

„Maslinicima koji su u dobroj kondiciji kiša ne čini probleme pri cvatnji već je korisna jer snižava temperaturu. U maslinicima Agroprodukta koje redovno obilazim urod će biti iznadprosječan, a slično je i u ostalima na području Vodnjanštine. Neki su se maslinici zbog obimnog uroda prošle godine izrodili pa se ove sezone 'odmaraju'. Stoga je važno da ih se pravovremeno gnoji i prihranjuje kako bi bile u što boljoj kondiciji“, preporučuje Edi Družetić.

Zaključno, budući da nas čeka još najmanje dva tjedna natprosječnih temperatura zraka dobro bi bilo obraditi zemlju ispod stabala da se ne stvaraju napukline koje dodatno izvlače vlagu iz terena. Ako s može nabaviti slama iz ovogodišnje žetve neće biti na odmet postaviti postirku koja će štititi korijenje od sunca.

Tweet

Posljednje novosti