ludilo od mirisa i okusa u valbandonu

Zembo radio čuda s janjetinom, Žižovići sa 'slow foodom'

18.08.2024 - 20:33
Budimir i Breza Žižović
Budimir i Breza Žižović

Fešta i natjecanje u pripravljanju jela pod čripnjom, pekom, saćom (kaže Zembo i dagarom), održano je po 20. put u Valbandonu, u organizaciji Turističke zajednice Fažana. Natjecanje je u domaćoj i internacionalnoj konkurenciji. Ludilo od mirisa, okusa i večernje alegrije.

Uz ostale dodatne sadržaje, ovoga puta održana je i svojevrsna kulinarska prezentacija i degustacija: Deniz Zembo demonstrirao je svoju varijaciju brze čripnje. Zemba smatram jednim od najboljih kuhara u Hrvatskoj, a neslužbeno ga zovem profesorom sa sklonošću gastronomskoj alkemiji. Ovoga puta radio je čuda s janjetinom.

Odmah do njega, bila je katedra prezentacije i degustacije slow food jela. Žižovići, obiteljska varijanta. Slow food u svako je doba godine kreativno zanimljiv, ali su ljeto i jesen osobito bogati izborom namirnica, mirisima i okusima.

 

Krenuli smo s namazom od skuše (škombra). Čisti fileti iz škatulete, sirni namaz, senf, papar i maslinovo ulje. Isključivo ispeštati sa žlicom, a ne u blenderu (slow food!) i na kraju flambirati dobrim konjakom.

Nakon toga, kadel na bijelo. Posoliti i popapriti fetice kadela, pobrašniti i lagano pofrigati na maslinovu ulju. Na pola friganja, podliti s ribljim temeljcem. Dodati sitno nasjeckanog češnjaka i doliti malvazije. Pet minuta prije kraja slijedi žličica konšerve. Poslužiti toplo.

Desert; smokve u crnom vinu. Vrlo blago karamelizirati šećer, doliti crnog vina i na umjerenoj vatri reducirati ga do pola. Svježe smokve skratiti malo od peteljke i načiniti mali križ nožem. Ubaciti u vino i još dvadesetak minuta držati na laganoj vatri. Ohladiti i prema mogućnostima oplemeniti s dobrim sladoledom.

Na kraju, sok od listova smokve. Zapravo sirup, ali razblažen.

Moram li napisati da je sve učas podijeljeno i ocijenjeno lajkovima u živo.

Uz šefa seniora, jednako važnu ekipu činili su kćer Breza, sin Bojan, supruga Lidija i zet Damir, logistika.

Nije lahko, al je slatko. (Budimir Žižović)

Tweet

Posljednje novosti