NEZAVISNA KAZALIŠTA U BALAMA

Bembo fest pomiče granice. 'Tužno pače' oduševilo najmlađe

Piše: Istarski.hr

09.08.2024 - 20:21

Radost kazališne igre, ali i širenje kazališnih dosega i pomicanje granica u razumijevanju svijeta koji nas okružuje kroz dramsku umjetnost donio je ovotjedni program 4. Bembo Festa – Festivala malih formi nezavisnih kazališta u Balama.

Dok je 8. kolovoza, svoju kazališnu uspješnicu „Koštanin tvist“ predstavio beogradski Teatar Slavija, dan ranije je na Trgu Tomaso Bembo u programu Malog Bemba odigrana prva hrvatska inkluzivna dječja predstava „Tužno pače“ sisačke Udruge za djecu i mlade „Novi svijet“.

 

Prihvaćanje međusobnih različitosti i sklapanje prijateljstava unatoč razlikama glavna je tema predstave „Tužno pače“ Simone Dimitrov Palatinuš, koju je režirao Vedran Komerički. Istodobno na govornom i znakovnom jeziku, a što je i posebnost ove predstave, glumili su mladi glumci Tena Pataky, koja inicijatorica ovog važnog kazališnog projekta i Filip Sever, kojeg je istarska publika već imala priliku upoznati u predstavama Teatra Fort Forno.

Oni su kazališnu priču koja promiče jednakost, a potiče i empatiju kod zdrave djece prema djeci koja imaju neke tjelesne poteškoće poput gluhoće, ispričali kroz sudbinu malog pačeta koje se izleglo „jednog dana u jednom radosnom dvorištu na opće oduševljenje životinja“. No, dogodilo se to baš u dvorištu u kojem nije bilo patke… Ova topla kazališna priča svidjela se dječjoj publici, a sudeći prema reakcijama stvoreno je još jedno čvrsto prijateljstvo između glumaca i publike, što je i jedna od posebnosti Bembo Festa koji već četvrtu godinu obogaćuje kulturni život Bala.

Dokazalo je to i gostovanje nezavisnog beogradskog Teatra Slavija i snažan aplauz gledatelja za odlične glumce Andreja Šepetkovskog i Draganu Dabović, koji su odigrali „Koštanin tvist“. Predstavu je, prema motivima drame „Greta, str. 89“ Lutza Hübnera, adaptirao i režirao Andrej Šepetkovski. Riječ je o kazališnim varijacijama koje su prikazane kroz proces postavljanja na scenu „Koštane“, najpoznatije drame Borislava Stankovića.

Ovu „predstavu u predstavi“ ili preciznije predstavu o predstavi ili kazalištu i životu uopće, odlikuju sjajne glumačke transformacije, odličan, životan, duhovit i pametan tekst, brza izmjena scena, a sve prati puno smijeha iz publike. Kakve sve mogu biti glumačke probe i što se sve događa na prije nego što predstava izađe na scenu, kao i nakon nje, pokazuju poznati kazališni umjetnici Dragana Dabović i Andrej Šepetkovski tumačeći u predstavi petnaestak kazališnih likova, odnosno tipova redatelja i glumica, te drugih kazališnih radnika.

Naredni tjedan u nastavku 4. Bembo Festa na Trgu Tomaso Bembo u srijedu, 14. kolovoza, u programu Malog Bemba namijenjenog dječjoj publici igra predstava „Ljubiti samo ljubiti“ koju je prema tekstu Zvonimira Baloga i Maje Katić režirala Renata Carola Gatica. U predstavi iz produkcije zagrebačkog Teatra Poco Loco glume Maja Katić i Bruno Kontrec. U četvrtak, 15. kolovoza, gostuje zagrebačko Kazalište Knapp s predstavom „Pizza s Krešom“. Autor, redatelj i dramaturg predstave je Robert Kurbaša. On i glumi u predstavi, a u ansamblu su i Nika Levak i Krešimir Mišak. Ulaz na predstave je besplatan, a početak je u 21 sat.

Ovogodišnji 4. Bembo Fest – Festival malih formi nezavisnih kazališta održava se do 5. rujna 2024. u Balama u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turističke zajednice Općine Bale, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. Na radost kazališne publike Bembo Fest na čarobnoj festivalskoj pozornici na Trgu Tomaso Bembo predstavlja recentne predstave nezavisnih kazališta, a ove godine u središtu su komedije.

Tweet

Posljednje novosti