ISKORAK 4. BEMBO FESTA

Prva hrvatska inkluzivna predstava za djecu 'Tužno pače' zove u Bale

Piše: Istarski.hr

06.08.2024 - 17:04
Predstava "Tužno pače" istodobno se izvodi na govornom i znakovnom jeziku
Predstava "Tužno pače" istodobno se izvodi na govornom i znakovnom jeziku

Ovotjedni nastavak 4. Bembo Festa – Festivala malih formi nezavisnih kazališta u Balama donosi dva kazališna gostovanja. Uz besplatan ulaz, u srijedu, 7 kolovoza, s početkom u 21 sat, na Trgu Tomaso Bembo u programu Malog Bemba igra inkluzivna dječja predstava „Tužno pače“ sisačke Udruge za djecu i mlade „Novi svijet“, a u četvrtak, 8. kolovoza u 21 sat, gostuje beogradski Teatar Slavija s predstavom „Koštanin tvist“ u kojoj glume poznati glumci Dragana Dabović i Andrej Šepetkovski.

 

Predstavu „Tužno pače“ Simone Dimitrov Palatinuš, režirao je Vedran Komerički, a glume Tena Pataky i Filip Sever. Riječ je o prvoj hrvatskoj inkluzivnoj predstavi za djecu od četiri do osam godina, čija je posebnost u tome što se istodobno izvodi na govornom i na znakovnom jeziku. Predstava je namijenjena svoj djeci te njihovim obiteljima i prijateljima. Tema je prihvaćanje međusobnih različitosti i sklapanje prijateljstava unatoč razlikama.

Nezavisni beogradski Teatar Slavija publici predstavit će u četvrtak svoju uspješnicu „Koštanin tvist“, koju je prema motivima drame „Greta, str. 89“ Lutza Hübnera adaptirao i režirao Šepetkovski. Riječ je o kazališnim varijacijama koje su prikazane kroz proces postavljanja na scenu „Koštane“, najpoznatije drame Borislava Stankovića. Kakve zamke čekaju autorsku ekipu prije nego što predstava izađe na scenu pokazuju poznati kazališni umjetnici Dabović i Šepetkovski, tumačeći u predstavi „više likova, točnije tipova 'redatelja', 'glumica', 'glumaca', 'dramaturga', 'dekoratera'… svih onih koji svako kazalište čine živim“.

Zanimljivo je da Šepetkovski uz brojne glumačke uloge u Beogradskom dramskom pozorištu, u filmovima i TV serijama, poznat i kao pisac nagrađenog scenarija za film „Ala je lep ovaj svet“ i seriju „Šetnja sa lavom“, a prvu kazališnu režiju potpisao je upravo u „Koštaninom tvistu“.

Ovogodišnji 4. Bembo Fest održava se do 5. rujna 2024. u Balama u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i njene Turističke zajednice, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. Na radost kazališne publike, na čarobnoj festivalskoj pozornici na Trgu Tomaso Bembo predstavlja recentne predstave nezavisnih kazališta izabrane prema kriteriju da izvođači - glumci potiču u sebi i publici potrebu za avanturom, za istraživanjem novih, neotkrivenih prostora čovječnosti, ljepote i smisla, a ove godine u središtu su komedije

Tweet

Posljednje novosti