pomorsko dobro

Grad Pula dodijelio 28 dozvola, ali naknadu od 180 tisuća eura mora dijeliti

03.04.2024 - 18:02
U Gortanovoj uvali iznajmljivat će se ležaljke i suncobrani (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)
U Gortanovoj uvali iznajmljivat će se ležaljke i suncobrani (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)

Pred pulskim gradskim vijećnicima 11. travnja naći će se prijedlog odluke o dodjeli dozvola za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru na čak 28 lokacija, od Hidrobaze do Verudele. Od spomenutih se dozvola očekuje naknada na godišnjoj razini od ukupno 180.067 eura koja, prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, neće u cijelosti pripasti Gradu Puli, već 'samo' 70 posto, dok 30 posto liježe na račun jedinice područne (regionalne) samouprave, odnosno Istarske županije.

 

Vijećnici će, dakle, odlučivati hoće li se na Hidrobazi dodijeliti čak šest dozvola valbandonskoj tvrtki Vinum Media, i to za iznajmljivanje suncobrana i ležaljki, obavljanje ugostiteljske djelatnosti na više punktova te postavljanje aquaparka. Sveukupno se od tvrtke Vinum Media na godišnjoj razini na ime dozvola očekuje 80.420 eura.

Nadalje, na Hidrobazi se za iznajmljivanje opreme za rekreaciju i sport (kajaci i SUP/sedam komada) daje dozvola Puljaninu Branku Popoviću uz godišnju naknadu od 1.500 eura, dok se na istoj lokaciji tvrtki Palačinka uz iznos od 8.560 eura, odobrava 'ambulantna prodaja putem objekta uz postavljanje rashladne vitrine i zamrzivača'. Grad ukupno od Hidrobaze očekuje prihod od 90.480 eura. 

Nadalje, u autokampu Stoja odobrene su dvije mikrolokacije, i to Anđelu Skokoviću, vlasniku obrta Betina, za obavljanje djelatnosti za njegu i održavanje tijela u 'šatoru za masažu', za 750 eura godišnje.  U ovom se kampu dodjeljuje dozvola i tvrtki Metta Expirience za iznajljivanje kajaka i SUP-ova, iz godišnju naknadu od 4.200 eura. 

Na Valovinama je dodijeljena dozvola tvrtki Magični život po cijeni od 7.788 eura za iznajmljivanje deset kajaka. 

Na kupalištu Valkane odobrene su četiri dozvole, i to dvije tvrtki Sport plus za aquaoark i iznajmljivanje 40 ležaljki i suncobrana, uz godišnju naknadu od 7.100, odnosno 1.650 eura. Druge dvije dozvole, za iznajmljivanje kajaka i SUP-ova, uz naknadu od 2.110 odnosno 1.110 eura, dobila je tvrtka Gaia adventure.

Za mikrolokaciju u Gortanovoj uvali, odabrana je najpovoljnija ponuda Iris Sever-Močnik, vlasnice obrta Arenasol uz godišnju naknadu od 3.200 eura, za iznajmljivanje 40 ležaljki i suncobrana. 

Na Valsalinama je uz naknadu od 8.000 eura dana dozvola Antoniju Žgombi, vlasniku obrta Sugar Rush, za obavljanje ugostiteljske djelatnosti pripreme i usluživanja pića i hrane, i to u kiosku s pripadajućom terasom od 50 četvornih metara. 

Na mikrolokaciji hotel Brioni Grad daje dvije dozvole, i to uz naknadu od 8.004, odnosno 6.500 eura, za iznajmljivanje skutera i obavljanje zabavne i rekreacisjke djelatnosti (sredstvo za vuču i ponton od 15 kvadrata). Posao će ovdje obavljati obrt Gurges u vlasništvu Andree Kvastek.  

Na Ambreli se dodjeljuje dozvola Branku Popoviću po 2.600 eura za iznajmljivanje kajaka i SUP-ova.

U Saccorgiani će se tvrtka Sapi baviti ugostiteljstvbom i iznajmljivanjem sportskih rekvizita uz ukupnu naknadu od 20.200 eura.

Na Punta Verudeli odobrene su tri lokacije, na kojima će se, uz masažu, iznajmljivati oprema. Obrt Betina dozvolu će platiti 1.500 eura (masaža), Metta Float 10.100, a obrt Sepe 2.875 eura. 

Kod hotela Histria tvrtka Tridens Marinus iskeširat će 900 eura za posao iznajmljivanja šest kajaka, a obrt Arenasol 1.000 eura za pet SUP-ova.

S druge strane, odbijeno je 13 ponuda, za koje je utvrđeno da 'nisu ocijenjene kao najpovoljnije'. (M. V. I.)

Tweet

Posljednje novosti