čeka se potvrda gradskog vijeća

Nagradu Grada Pule dobiva arhitekt Josip Brezac

02.04.2024 - 22:39
Komunalna palača u Puli (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)
Komunalna palača u Puli (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)

Na sjednici Gradskog vijeća Pule, zakazanoj 11. travnja, vijećnici bi trebali potvrditi prijedloge odluka o dodjeli gradskih nagrada i priznanja zaslužnim građanima i ustanovama za 2024. godinu, koje će im biti uručene na svečanoj sjednici Vijeća u povodu Dana Grada 5. svibnja. 

 

Prema prijedlogu, Nagradu Grada Pule dobiva arhitekt Josip Brezac, i to za iznimno vrijedan rad izrade urbanističkih planova, čime je, stoji u obrazloženju, ostavio važan trag urbanom razvoju Pule i dao doprinos graditeljskom nasljeđu, arhitekturi i ugledu Grada Pule. On dobiva novčanu nagradu od šest prosječnih mjesečnih plaća u Puli u ovoj godini. Brezac je, uz ostalo, zajedno s pokojnim Edijem Bassaneseom, projektirao sjedište nekadašnje Istarske banke u Puli, danas poslovni centar OTP banke u središtu Pule, izgrađen 1979. godine. 

Zaslužan je i za obnovu i prenamjenu zgrade bivšeg Komiteta, ex Gradskog tehničkog ureda koji je projektirao Angiolo Mazzoni 1938. godine, u sjedište Istarske županije u Flanatičkoj ulici u Puli. Projektirao je zgradu FET-a, restoran "Milan", novu zgradu Opće bolnice Pula te zapadnu tribinu i dovršetak kompleksa stadiona "Aldo Drosina",

U znak javnog priznanja za postignute izvanredne rezultate i osobite uspjehe u prethodnoj 2023. godini, Grbom Grada Pule nagrađuje se Rozalija Javoran, autorica istraživačkog diplomskog rada „Istraživanje kvalitete usluga skrbi za djecu s teškoćama u razvoju na području Istarske županije“. Grb dobiva za izniman doprinos poboljšanju socijalne skrbi djece s poteškoćama u razvoju i njihovim obiteljima na području Istarske županije i Grada Pule, čime je unaprijedila živote mnogih korisnika sustava skrbi, da bi mogli što kvalitetnije živjeti i ispunjeno sudjelovati u društvu, na dobrobit šire zajednice.

Povelja Grada Pule dodjeljuje Škola za odgoj i obrazovanje za iznimno kvalitetan, visoko profesionalni rad od osnivanja 1958. godine i doprinos razvoju kompetencija učenika s intelektualnim teškoćama u razvoju, kroz odgojno obrazovne programe i radno osposobljavanje u cilju njihove uspješne inkluzije u društvo.

Medulinac Radovan Kirin, atletičar, trener i instruktor skijanja, dobitnik je Povelje Počasni građanin grada Pule za iznimni trenerski rad i osnivanje prvog atletskog kluba u Puli 1961. godine iz kojeg su potekli brojni državni rekorderi i osvajači medalja na domaćoj i međunarodnoj sceni te za vrijedan pet desetljeća dug rad instruktora skijanja, čime je dao značajan doprinos napretku i razvoju sporta i ugleda Pule. (M. V. I.)

Tweet

Posljednje novosti