nakon više od godinu dana

Gradski stan dodijeljen Udruzi za autizam i dalje prazan

05.03.2024 - 13:02
Stan u pulskoj Kochovoj, Foto: Milivoj Mijošek
Stan u pulskoj Kochovoj, Foto: Milivoj Mijošek

"Do sada ga je koristila gradska vijećnica, a uskoro će se useliti osobe s posebnim potrebama". Tako je nekako izgledala medijska pompa koja se prije više od godinu dana vrtila oko jednog stana u vlasništvu Grada Pule. Radi se, naravno, o gradskom stanu veličine 74 kvadrata na adresi Kochova 20, a koji je do kraja 2022. godine koristila gradska vijećnica Gordana Ferenčić uslijed posebnih zasluga njenog pokojnog supruga liječnika.

Nakon pritiska javnosti, bolje rečeno medija, gradonačelnik Filip Zoričić odlučio je da će Grad Pula dodijeliti stan Udruzi za autizam u svrhu nastanka jedne stambene zajednice u kojoj će dom pronaći dvije ili tri punoljetne osobe s autizmom. I sve je zvučalo savršeno, Ferenčić je morala iseliti, rezala se vrpca, mediji su izvještavali, PR je odrađen školski, sve kao na filmu. No, to se ubrzo pokazalo kao poprilično ishitreni manevar budući da se, iz ovog ili onog razloga, stan uopće ne koristi već više od godinu dana. I pitanje je kada će.

Jer, sada je jasno da Udruga ne može ništa sama bez pomoći ostalih institucija, spremnih korisnika za taj stan nema, a nema ni povratne informacije od Ministarstva socijalne politike u vidu zapošljavanja stručnih osoba. Također, ravnateljica pulskog Centra za rehabilitaciju Melanie Andrić Vurušić više je puta dala do znanja da Centar neće preuzeti stan u Kochovovoj. I nitko ne zna što dalje.

Zato smo Gradu Puli poslali upit što se zbiva sa stanom u Kochovoj.

"Udruzi za autizam Istra dodijeljen je na korištenje gradski stan na adresi u Puli, Kochova ulica br. 20, ugovorom zaključenim dana 21. veljače 2023. godine, i to na određeno vrijeme u trajanju od 10 godina, s mogućnošću produljenja roka korištenja na isti vremenski period, pod uvjetom da se stan koristi sukladno namjeni za koju je dodijeljen te da i dalje postoji potreba za tim stanom", kažu iz Grada Pule na naš upit.

"Navedeni ugovor i dalje je na snazi te je spomenuti gradski stan u posjedu Udruge za autizam Istra. Isti je dodijeljen u svrhu osnivanja stambene zajednice koja, po saznanjima nadležnih upravnih tijela Grada Pule, još uvijek nije zaživjela. Na temelju usmene korespondencije između Grada Pule, kao vlasnika stana, i predsjednice udruge Dubravke Kovačević, Grad Pula bio je upoznat s činjenicama kako je proces pripremanja osoba a autizmom za život u stambenoj zajednici izuzetno spor i zahtjevan, a osim toga zahtjeva i određena financijska sredstva da bi se stan prilagodio osobama koje će u istome boraviti. Sve navedeno zahtjeva i stručan kadar koji će pratiti, odnosno biti na raspolaganju osobama smještenim u stambenoj zajednici, a sve s obzirom na specifičnu skupinu ljudi koju okuplja navedena udruga. Zbog svega navedenog, udruga se, po saznanjima nadležnih upravnih tijela Grada Pule, za pomoć obratila i Ministarstvu socijalne politike te Savezu udruga za autizam Hrvatske", navode iz Grada.

Ipak, kako je u međuvremenu došlo do promjene u samom vodstvu udruge te je imenova nova predsjednica, Ivana Vudrag, iz Grada Pule kažu da nemaju saznanja o eventualnim dogovorima i/ili pomoći resornog ministarstva te najavljuju da će tijekom mjeseca ožujka 2024. godine biti održan radni sastanak s predsjednicom udruge, a sve vezano za problematiku korištenja gradskog stana. (M. Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti