slučaj iz studenog prošle godine

DOZNAJEMO Stigla presuda za potpaljivanje kafića u Stankovićevoj

05.03.2024 - 05:02
Foto: JVP Pula
Foto: JVP Pula

Općinski sud u Puli nedavno je presudio mladiću P.Ž. koji je koncem prošle godine u Stankovićevoj ulici u Puli zapalio kafić. Dobio je kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca, a sud mu je u to uračunao i jednu prijašnju uvjetnu osudu s Općinskog suda u Pazinu. Jer, mladić je već kazneno osuđivan, prekršajno kažnjavan, a trenutno se protiv njega vodi drugi kazneni postupak pred istim sudom zbog kaznenog djela sprječavanja dokazivanja.

Podsjetimo, 17. studenog 2023. oko 3:45 sati u Puli, Stankovićeva 26, u prizemlju višekatne stambene zgrade u kojoj se nalazi više stanova, P.Ž. je razbio staklo na ulaznim vratima caffe bara Princess u vlasništvu trgovačkog društva Princess nobile j.d.o.o. te je ušao u caffe bar i znajući da se u zgradi nalazi više stanova i osoba koje u njima borave i da vatra može rasplamsavanjem ugroziti njihovu sigurnost, kao i sigurnost zgrade, prolio je benzin po unutrašnjosti caffe bara i otvorenim plamenom izazvao požar.

Pri tome je vatra zahvatila namještaj unutar caffe bara koji je djelomično izgorio, te dvije obloge stupova i zidove unutar objekta, ali su širenje požara na ostale stanove u zgradi spriječili vatrogasci svojom pravovremenom intervencijom.

Sud je zaključio da je tako izazvao opasnost za život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega pa da je time počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti - dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Okrivljeniku je u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora uračunato vrijeme od uhićenja 17. studenog 2023. u 8.45 sati te nastavno vrijeme provedeno u istražnom zatvoru do stupanja na izdržavanje kazne zatvora kao i vrijeme koje je proveo lišen slobode u spomenutom predmetu Općinskog suda u Pazinu.

Prilikom odmjeravanja kazne sud je okrivljeniku olakotnim cijenio njegovo priznanje djela čime je doprinio bržem i ekonomičnijem dovršetku postupka, te iskazano žaljenje i kajanje, dok mu je kao otegotno cijenio raniju kaznenu i prekršajnu osuđivanost. Naime, uz kaznenu osudu pazinskog suda koja mu je opozvana okrivljenik je u četiri navrata prekršajno kažnjavan i to sve zbog prekršaja iz sfere sigurnosti prometa na cestama. (M. Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti