automehaničar o pulskim cestama

'Automobile se ne može zaštititi od loših cesta'

03.03.2024 - 20:00
Uređenje Tršćanske ulice u Puli
Uređenje Tršćanske ulice u Puli

Velik broj hrvatskih prometnica je u jako lošem stanju. Uz to što je vožnja lošim cestama po gradovima opasna, stručnjaci upozoravaju da oštećene prometnice mogu prouzrokovati štetu na automobilima i do nekoliko tisuća eura.

Index je nedavno provjerio kakva je situacija u Puli i Splitu te ustanovili da ni u ovim gradovima situacija nije ništa bolja.

 

U Puli po pitanju stanja na prometnicama situacija nije ništa bolja nego u Zagrebu, bilo da je riječ o cestama u centru grada ili okolici. Dugo godina Puležani su muku mučili s prometnicom na pulskom Bulevaru koja je bila ispunjena loše postavljenim šahtovima i zakrpama, no ta je ulica, nakon višemjesečne renovacije, napokon popravljena prošle godine.

Ipak, ostatak jako bitnih prometnica još uvijek je u jako lošem stanju. Jedna od ulica s najgorom cestom je Valturska ulica, ujedno i jedna od najdužih u Puli. Zakrpe, loše postavljene šahtove i rupe usred ove prometnice gotovo je nemoguće izbrojati.

Pulski automehaničar kazao je da većinu kvarova na automobilima uzrokuju upravo loše ceste te da je potrebno regulirati tonažu vozila koja se kreću prometnicama.

"Loše ceste uzrokuju oko 80 posto kvarova na automobilima. Najčešće se kvarovi događaju na stabilizatorima spona i vilicama amortizera. Hrvatske ceste može biti sramota. Automobile se od loših cesta, i onih u gradu i autocesta, ne može zaštititi. Potrebno je regulirati ili kvalitetu asfalta ili tonažu vozila koja se kreću cestom, odnosno odvojiti automobile od kamiona.

Nije isto da cestom prođe sto automobila od dvije tone ili jedan kamion od 30-40 tona kompletne nosivosti. Što se tiče zakrpavanja cesta, ono je poželjno, ali ga se treba pravilno izvesti, dakle uzdužno, a ne zakrpavati krpu na krpu svakih pet metara. Onda bolje da mijenjaju kompletne trake", kazao nam je pulski automehaničar iz Auto Hrvatske Pula.

Više o tome pročitajte ovdje.

Tweet

Posljednje novosti