možemo! pula:

'Kako bi opravdao sebe, Zoričić je optužio upravu cementare za laž'

01.03.2024 - 12:54
Dušica Radojčić, Ana Fonović i Slaven Boljun iz pulskog Možemo
Dušica Radojčić, Ana Fonović i Slaven Boljun iz pulskog Možemo

Iz pulskog Možemo osvrnuli su se na aktualnosti vezane za cementaru, odnosno kritizirali način na koji tu priču vodi gradonačelnik Filip Zoričić.

"Dok čekamo odgovor direktora pulske cementare na prijedlog za uvođenjem građanskog nadzora nad radom cementare, osvrćemo se na izjavu pulskog gradonačelnika s nedavno održane konferencije za novinare o cementari. Naime, tada je izjavio da je Grad Pula dao mišljenje da ne treba provesti postupak procjene utjecaja na okoliš za izgradnju nove peći - na ugljen.

Takav stav Grada Pule nije u skladu s izjavama gradonačelnika o brizi za zdravlje građana zbog zagađenog zraka iz tog postrojenja. Bilo bi logično i nužno da se za izgradnju nove peći na ugljen u postrojenju s tako velikim negativnim utjecajem na okoliš zatraži provedba postupka procjene utjecaja na okoliš. Gradonačelnik bi, stoga, trebao objasniti kako je negiranje te nužnosti dobro za okoliš i zdravlje stanovnika.

 

Za izgradnju nove peći na ugljen pulska je cementara pokrenula u listopadu 2023. zakonom predviđeni postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš - OPUO. To je postupak u kojem se od nekih tijela, među njima i od jedinica lokalne i regionalne samouprave, i javnosti traži mišljenje o tome je li za predloženi zahvat potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš.

Cementara javnost nije o tome obavijestila, pa pretpostavljamo da je sudjelovanje javnosti u tom postupku bilo minimalno, ako je uopće netko i doznao za mogućnost podnošenja komentara.

Grad Pula je, pak, bio upoznat s tom informacijom, sudjelovao je u postupku, ali nažalost, ne samo da je dao mišljenje da nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš, nego o mogućnosti sudjelovanja u savjetovanju nije ni obavijestio javnost.

S obzirom da je tema nakon listopada 2023., kada je pokrenut postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, dobila veću medijsku pažnju, gradonačelnik sada nevješto pokušava opravdati činjenicu da nije stao na stranu građana.

Izjavio je da je usmeno objašnjenje koje mu je dala uprava cementare drugačije od činjenica iznesenih u Elaboratu zaštite okoliša za izgradnju nove peći, i da je time "poljuljano povjerenje". Drugim riječima, kako bi opravdao sebe, optužio je upravu cementare za laž.

Nije jasno zbog čega nije pročitao Elaborat zaštite okoliša prije nego što je dao suglasnost da ne treba provesti postupak procjene utjecaj na okoliš. U Elaboratu lijepo piše da se planira nova peć na ugljen, koja će imati veći kapacitet od dvije stare koje zamjenjuje.

Parafrazirajući poznatu poslovicu, riječi gradonačelnika na tiskovnoj konferenciji lete, a zapisano u postupku OPUO ostaje.

Budući da je od informacije o zahtjevu cementare za provedbu postupka OPUO prošlo više od četiri mjeseca, uskoro očekujemo i rješenje nadležnog ministarstva o tome treba li ili ne provesti postupak procjene utjecaja na okoliš za izgradnju nove peći na ugljen", poručili su možemovci. (Istarski.hr)

Tweet

Posljednje novosti