poslovni rezultat u 2023. godini

Valamar ostvario dobit veću od sto milijuna eura, isplaćuje dividende

0

Prema objavljenom revidiranom konsolidiranom godišnjem financijskom izvješću, porečka Valamar Riviera je ostvarila poslovne prihode od 372 milijuna eura, odnosno rast od 14 posto, kao rezultat značajnih ulaganja u podizanje kvalitete u prethodnom razdoblju.

 

Premium hoteli te kamping segment zabilježili su odlične rezultate, posebno u sjevernim destinacijama, dok destinacija Dubrovnik još uvijek nije dosegla potpuni oporavak turizma. Ostvarena operativna dobit (prilagođena EBITDA) iznosi 109 milijuna eura, odnosno 6 posto više nego u prethodnoj godini, što je posljedica značajnih ulaganja u ljudske resurse, pozitivnog utjecaja visokog udjela direktne prodaje i negativnog utjecaja inflacije na operativne troškove.

Također, novi trošak zakupa turističkog zemljišta te rezultat usklađenja za prethodna razdoblja umanjuju operativnu dobit za 4,7 milijuna eura u 2023. godini. Procjenjuje se da će se iznos zakupnine turističkog zemljišta udvostručiti slijedom donošenja novih uredbi Zakona o turističkom zemljištu.

Uprava i Nadzorni odbor Valamar Riviere predložili su Glavnoj skupštini isplatu dividende u iznosu od 0,22 eura po dionici za 2023. godinu, što je 10 posto više nego u prethodnoj godini, dok predložena dividenda u Imperial Rivieri iznosi 4,63 eura po dionici, a isplate su predviđene za svibanj 2024. godine.

U 2023. godini realizirane su investicije u ukupnom iznosu od 58 milijuna eura, a najveće ulaganje od 32 milijuna eura realizirano je u destinaciji Dubrovnik, u unapređenje tri hotela i otvorenje Maro Worlda, najvećeg obiteljskog zabavnog centra na Jadranu.

Lanjskog prosinca otvoren je treći hotel u Austriji, Obertauern [PLACES] by Valamar, a to je ujedno i prvi hotel koji je predstavio [PLACES] brend izvan Hrvatske. Valamar je lani uložio oko 13 milijuna eura u projekte odrivog razvoja i podizanjka kvalitete destinacija, što uključuje uređenje plaža, šetmnica, bike staza i drugih javno dostupnih sadržaja, otvorenih za lokalnu zajednicu cijele godine

Ulaganja u Istra Premium Camping Resort 5* u Funtani uključuju i više od 7 milijuna eura u unapređenje javne turističke infrastrukture i sadržaja otvorenih za zajednicu te poticanje lokalnog gospodarstva i lokalnih dobavljača.

Valamar je u 2023. godini uložio dodatnih 25 milijuna eura u povećanje plaća radnika i programe nagrađivanja te potvrdio titulu najboljeg poslodavca u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj. Broj djelatnika u glavnoj sezoni u kompanijama u kojima Valamar upravlja turističkim objektima prešao je 8.000, a ostvaren je i visoki udio domicilnih radnika od 83 posto.

Poslovna medijska platforma Bloomberg Adria i EcoVadis, globalna agencija za ocjenjivanje održivosti poslovanja, ocijenili su Valamar najvišim ocjenama za održivost i ESG prakse u Hrvatskoj. Valamar je nagrađen srebrnom medaljom EcoVadisa, čime je postao prva hrvatska turistička kompanija čije su održive prakse prepoznate na svjetskoj razini.

Tvrtka se u 2023. godini pridružila Science Based Targets inicijativi i postala članica UN Global Compacta te nastavila snažno ulagati u strateške projekte i inicijative u okviru ESG strategije, kao što su ulaganja u smanjenje ugljičnog otiska i obnovljive izvore energije s naglaskom na solarnu energiju, električna vozila, biokompostiranje, projekte pošumljavanja i brigu o 80.000 stabala.

Valamar Riviera je u 2023. godini obilježila 70. godišnjicu poslovanja te nastavila s podrškom lokalnoj zajednici i nizom društveno odgovornih inicijativa, od kojih se ističu projekti zdravih marendi Valfresco Direkta za škole u Labinu i otvaranje novih kapaciteta vrtića Radost u Poreču. Porečka je kompanija zbog transparentne i otvorene komunikacije s dionicima dobila i Nagradu za građenje povjerenja javnosti te ukupno više od 100 domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja u 2023. godini.

Valamar je za 2024. godinu odobrio investicije od 82 milijuna eura u daljnje unapređenje portfelja radi kontinuiranog podizanja kvalitete. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa