kapitalni projekt

Grad Poreč postavio 1.000 novih svjetiljki. Ušteda je enormna

0

Nakon što je prije nekoliko godina zamijenjeno preko tisuću rasvjetnih tijela, Grad Poreč krajem prošle godine nastavio je s postavljanjem još novih ekoloških svjetiljki javne rasvjete u sklopu modernizacije javne rasvjete na svom području.

U nastavku radova koji se ovih dana približavaju kraju, postojeće živine svjetiljke raznih izvora, koje su ujedno i najveći potrošači, zamjenjuju se s ukupno 1.029 novih LED rasvjetnih mjesta, a projekt uključuje i uvođenje sustava upravljanja i nadzora u realnom vremenu na dio rasvjetnih mjesta u zoni zahvata na području Poreča. Ovaj projekt će se, ustvari, financirati kroz jako velike uštede koje će se ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju.

Radovi se provode u skladu s izrađenom i odobrenom projektnom dokumentacijom, a počeli su na području naselja Bolnica, te se nastavilo sa zamjenom svjetiljke na području naselja Vranići, Gulići, u zoni Pical i oko ulice Massa Lombarda, dijelu Vlašićeve ulice, te u dijelu Poreča jug, odnosno Novog naselja i Brula, te još slijedi naselje Mate Balote.

 

Svjetiljke koje se montiraju su u potpunosti izvedene u LED tehnologiji koja udovoljava svim trenutno važećim zakonskim okvirima, a kao dodatna mjera uštede električne energije, dio svjetiljki koje su najveći potrošači bit će montirane zajedno s elektronskim upravljačima regulacije svjetlosnog toka, koji će dijelove noćnog režima prilagoditi manjem utrošku električne energije.

Riječ je o kapitalnom projektu modernizacije javne rasvjete kroz novi program Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a Grad Poreč osigurao je sredstva za financiranje rekonstrukcije dijela sustava javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti, zelenih i digitalnih tehnologija.

Prema predviđenoj dinamici, glavnina radova dovršena je u prvom kvartalu 2024. godine, a završetak radova očekuje se do Uskrsa, čime će Grad Poreč odmah započeti štednju električne energije. Ovaj će projekt po realizaciji generirati jako velike uštede, do 80 posto u odnosu na sadašnju, koje će se ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju. Također, predviđeno je i godišnje smanjenje emisije CO2. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa