plagijat ili...

Krši li Baby Lasagna pravila Eurosonga? Autor razjasnio dilemu

22.02.2024 - 21:02
Baby Lasagna u spotu pjesme 'Rim Tim Tagi Dim'
Baby Lasagna u spotu pjesme 'Rim Tim Tagi Dim'

Nakon što se ponovno povuklo pitanje originalnosti pjesme 'Rim Tim Tagi Dim' s kojom će se mladi istarski glazbenik Baby Lasagna, pravim imenom Marko Purišić (28), sutra natjecati na Dori, Net.hr je provjerio je li zaista riječ o plagijatu ili Baby Lasagna može nesmetano uživati u novostečenoj popularnosti.

 

Naime, glazbenika su korisnici Reddita prozvali da je plagirao pjesmu, odnosno riff španjolskog DJ-a, no Baby Lasagna kaže da nije riječ o plagijatu, već je kupio sample, što je, istaknuo je, "standardna praksa u glazbenoj industriji", iako u pravilima Eurosonga piše da pjesma mora biti autorska, odnosno originalna.

U nastavku ćemo razjasniti o čemu je zapravo riječ i krši li pjesma 'Rim Tim Tagi Dim' pravila Eurosonga.

"Melodijska fraza koja se nalazi u pjesmi španjolskog DJ-a i pjesme 'Rim Tim Tagi Dim' ne krši pravila ESC-a niti je riječ o plagijatu. Riječ je o kupljenom sampleu sa stranice Splice.com, a kupovinom istog kupac stječe potpuno pravo korištenja te zadržava autorska prava o korištenju. Kupovina sampleova je standardna praksa u glazbenoj industriji, koja se proteže od najvećih do najmanjih imena i kao takva otprije je poznata na eurovizijskim pozornicama. Važno je da nije riječ o sampleanju autorskog djela, što u ovome slučaju nije. Tonska fraza poslužila je kao kamen temeljac te se na istome izgradila pjesma", izjavio je Baby Lasagna za Net.hr.

Mnogi su se zapitali - je li pjesma koja u sebi ima sample koji potencijalno mogu imati i druge pjesme originalna? Marko kaže - da. Naime, on je, kaže, kupio samo jedan djelić koji je koristio u svojoj pjesmi, a gotov sadržaj, odnosno pjesma 'Rim Tim Tagi Dim', njegovo je originalno djelo.

"Budući da je sample dio pjesme, a ne cjelokupna pjesma i u potpunosti je unutar prava korištenja, neće biti nikakvih problema prilikom provjera na ESC-u. Pjesma jest original: zamislite arhitekta i njegov orginalan dizajn - on usprkos orginalnom dizajnu upotrebljava već korištene boje, cigle, oblike i slično. Francuska i Bjelorusija su 2007. godine sasvim slučajno imale iste sampleove na Euroviziji, a na internetu se može pronaći nekoliko drugih primjera sampleova korištenih u kontekstu Eurovizije", objasnio je Marko za Net.hr. Potom je naveo niz primjera takve prakse u glazbenoj industriji: "Rihanna: 'Umbrella' - apple looops, Radiohead: 'In Rainbows' - apple loops, DJ Snake i Selena Gomez: 'Taki Taki' - splice loops, NK: 'Elefante' - splice loops, Lil Baby: 'Gunna' - splice loops."

Tweet

Posljednje novosti