umaška oporba tvrdi:

'Grad Umag je kriv za bespravnu gradnju, a video rade samo za reklamu'

22.02.2024 - 13:14

Na današnjoj konferenciji za medije predsjednica umaškog IDS-a Anja Žužić osvrnula se na problem bespravne gradnje u Umagu, koji je, istaknula je Žužić, uvelike uzeo maha.

- U našem gradu vlada opći kaos, počevši od sjednica Gradskog vijeća na kojima se vijećnike bez obrazloženja udaljuje, netransparentnosti proračuna, pa sve do problema bespravne gradnje koji je, kada govorimo o poluotoku, vrlo izražen u Umagu, kazala je predsjednica umaškog IDS-a.

- Da je tome tako, govori i činjenica da smo 7. prosinca Upravnom odjelu za komunalni sustav i prostorno planiranje Grada Umaga prijavili 50-ak objekata za koje sumnjamo da su ilegalni, a većinom se radi o objektima stranih državljana, kazala je Žužić, dodajući kako su u više navrata tražili informacije u kojoj je fazi taj proces, no iste nikada nisu dobili.

 

Žužić je nadalje kazala kako gradonačelnik Vili Bassanese često proziva oporbene vijećnike da ne poduzimaju ništa po pitanju bespravne gradnje, a s druge strane, djelatnicima Grada Umaga trebaju četiri mjeseca da izađu na teren i naprave zapisnik.

- Dojam neozbiljnosti i nestručnosti koji daje gradonačelnik Bassanese sve je veći, pa umjesto da zaposli još djelatnika kako ne bi morali čekati četiri mjeseca na izlazak komunalnih redara, on novcima svih građana Umaga putem "prijateljskih" portala i dogovorenih intervjua plaća samopromociju i "pegla" imidž u javnosti, zaključila je predsjednica umaškog IDS-a Anja Žužić.

Goran Galović iz Građanske inicijative Zeleni Umag istaknuo je kako se danas nelegalno gradi najintenzivnije u posljednjih 14 godina. Krivac je, tvrdi, lokalna samouprava koja nije poduzela apsolutno ništa, a promotivni spotovi koji se prezentiraju javnosti, dodao je, služe isključivo za reklamu.

- O ozbiljnosti pristupa rješavanju problema najbolje govori činjenica da danas u Gradu Umagu postoji odjel za legalizaciju u kojem je zaposlen jedan djelatnik koji bi sam trebao riješiti ovaj ogroman problem. Ovo je pokazatelj koliko je gradonačelniku Bassaneseu stalo do rješavanja tog problema, kazao je Galović, dodajući:

- Ne znamo koliko danas postoji legaliziranih, bespravno izgrađenih objekata, te informacije vijećnicima, a kamoli građanima, nisu poznate. Koliko je sagrađeno novih bespravnih građevina? Što je Grad Umag poduzeo po tom pitanju? Gradonačelnik Bassanese se na to oglušuje i prebacuje krivicu na prethodnu vlast, rekao je on.

Gradski vijećnik IDS-a Sandi Fabac kazao je kako gradonačelnik Bassanese često svaljuje krivicu na oporbu, uz argument da je oporba inertna te da nisu proaktivni, no moramo podsjetiti gradonačelnika, dodao je Fabac, da je IDS predao preko 35 amandmana, a prihvaćen je samo jedan.

"Davali smo amandmane na parking, POS politiku, poduzetnički inkubator, povećanje plaće za pomoćnike u nastavi, sanaciju prometnica u prigradskim naseljima, kao i brojne druge, no od strane gradonačelnika nije bilo sluha, zaključio je Fabac. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti