pulski političari o povorci ponosa

Radojčić, Boljunčić i Belas oduševljeni, Hrstić suzdržana

20.02.2024 - 05:02
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

"Možemo! će, naravno, biti u Povorci ponosa", ističe Dušica Radojčić na naše pitanje o LGBT povorci koja se planira za 22. lipnja u Puli. Bit će to prva povorka ovog tipa u Puli, a organizator je udruga Proces.

Tim povodom razgovarali smo s pulskim političarima ne bi li čuli njihovo mišljenje.

"Pula oduvijek slovi za otvoren i tolerantan grad, pa nas veseli da ćemo to i ovom prigodom demonstrirati. Sjećamo se rezultata referenduma iz 2013. kojima je brak definiran kao ekskluzivna zajednica muškarca i žene. Pula je tada bila bila prva u Hrvatskoj po postotku građana koji su se usprotivili toj diskriminaciji. Čak 64 posto gađana Pule glasalo je protiv takve definicije braka, pa tako veliku podršku očekujemo i za prvu pulsku Povorku ponosa", kaže Radojčić.

 

Valter Boljunčić (IDS) ističe da je ovakva inicijativa ne samo dobrodošla, nego i potrebna.

"Svjedoci smo gotovo pa svakodnevne eskalacije primitivizma, govora mržnje, netolerancije i isključivosti. Iz tog razloga smatram da je organizacija povorke ponosa važna, ne samo zbog prava LGBTIQ+ populacije, budući je povorka puno više - ona je poziv na toleranciju, uvažavanje tuđeg mišljenja i stavova te prihvaćanja različitosti. To je danas našem društvu potrebno. Istra i Pula su oduvijek bile, a nadam se da će to i ovom prilikom pokazati, simbol otvorenog i tolerantnog društva, što nažalost nije uvijek slučaj u ostatku naše zemlje. Stoga, podržavam  inicijativu i nadam se da će je i naši  građani podržati, dajući time svoj doprinos u promicanju njezine pozitivne ideje. Uvjeren sam da će se Pula pokazati u najboljem svjetlu te opravdati epitet tolerantnog grada", kaže Boljunčić.

Irena Hrstić (HDZ) komentirala je povorku nešto suzdržanije:

"Poimajući prava pojedinaca, najvažnije je ne zaboraviti bitan moto "čovjek nadasve". Svakom čovjeku trebaju biti osigurana osnovna ljudska prava. Ukoliko pojedinci ili skupine smatraju da su im neka prava uskraćena, između ostalog, kroz hodanje u povorkama djeluju na impresiju javnosti. Pa tako i povorke ponosa nisu u Hrvatskoj nepoznanica. Nakon većih gradova u Hrvatskoj, na red dolaze i oni nešto manji. Naš stav prema najavljenoj paradi je jednak kao i za sva druga okupljanja istomišljenika. Pravo na slobodu mišljenja i djelovanja jedno je od osnovnih ljudskih prava civiliziranog društva. Tu činjenicu i poštujemo", rekla je Hrstić. 

Igor Belas (SDP) kaže da je za njih socijaldemokrate slika Hrvatske uvijek bila prepuna raznolikosti. 

"To je uvijek bila slika dobrog društva u kojemu svatko može živjeti slobodno i sigurno neovisno o tome čini li u tom društvu dio većine ili je po bilo kojoj osnovi manjina. Mi SDP-ovci svakako ćemo sudjelovati u Povorci ponosa jer treba pružiti podršku hoda za slobodu, jednakost, ravnopravnost, a na polju političke borbe u Hrvatskom saboru i u lokalnim zajednicama u kojima djelujemo nastaviti ćemo se zauzimati za ostvarivanje tih prava", rekao je Belas.

Podsjetimo i kako je gradonačelnik Zoričić komentirao prvu paradu ponosa u najavi. (Marcello Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti