Fabris Peruško u nedjeljom u 2

Odgovorio na vrlo nezgodno pitanje o svojim primanjima i 720.000 eura

12.02.2024 - 08:05
Foto: Screenshot/HRT
Foto: Screenshot/HRT

U HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" gost Aleksandra Stankovića bio je Puljanin Fabris Peruško, čelni čovjek Fortenove.

 

Stanković je u jednom dijelu emisije kazao da im se javio radnik iz Šibenika koji radi u Konzumu i koji je, kaže, ogorčen.

"Znam da možete reći da je to populizam, međutim, moram Vas pitati. On je priložio svoju plaću od 664 eura iz lanjskog listopada i kaže 'ja sam izračunao da bih trebao raditi 83 godine pa da zaradim nagradu koju je gospodin Peruško dobio u Fortenovi za svoj rad. I sad on konstatira pa dajte pitajte čovjek kakav je to svijet. On je inzistirao da Vas pitam je li Vas sram", upitao je Stanković. Podsjećamo, radi se o 720.000 eura nagrade koliko je Peruško dobio od Fortenove dok je bio Vladin povjerenik za tu firmu.

Peruško je odgovorio:"Gledajte, primanja prve osobe ovako velikog sustava u mom primjeru ništa ne odskaču od istih primjera velikih sustava. Ovo je posao koji se radi 24 sata dnevno, on zahtijeva određena specifična znanja koja nema puno ljudi. Ja sam kroz svoje školovanje, kroz svoju karijeru prošao treninge koji su me osposobili da radim to što radim danas. Ja sam dijete iz radničke obitelji

"Kako biste mami i tati, koji je radio u Uljaniku, objasnili da menadžer Uljanika zaradi silan novac koji on ne može u karijeri? Što biste mu rekli kao sin?", bio je uporan Stanković

"Ali taj Uljanik je otišao u stečaj, a ja sam došao u firmu koja danas radi dobro. Znači, iza mene ipak postoje neki rezultati. Ajmo se vratiti nazad", odgovorio je Peruško.

"Ja Vas ne okrivljujem, mogli ste rekli Stankoviću, to je truli kapitalizam, ili dobar kapitalizam.."

"Nije truli, ali je li sramota zaraditi novac? Ja plaćam poreze i u tom sam smislu čist kao suza. Došao sam prije 6 godina u Agrokor, danas sam u Fortenovi. Simbol diskusije prije 7 godina za loše plaćenu osobu je bila blagajnica Konzuma. Danas to više nije", kazao je Peruško.

"Evo ovaj čovjek koji se javio kaže da je, al dobro", odvratio je Stanković.

Na pitanje je li primao naknadu kao direktor Fortenove i plaću kao izvanredni povjerenik, Peruško je odgovorio potvrdno.

"Ja bih dao kontekst. Dolazim 28. 2. za izvanrednog povjerenika, dajem otkaz u Tisku i postajem stečajni upravitelj: za to primam naknadu, to je na snazi do 1. travnja 2019., kada se osniva Fortenova, i ja postajem glavni direktor i istovremeno radim na zatvaranju izvanredne uprave. Ja odgovaram sudu i dužnicima, zaboravlja se da kad je Fortenova počela s radom, nije imala u vlasništvu Mercator i Dijamant i još neke... Proces zatvaranja i prenošenja je trajao predugo, nailazili smo na jako puno prepreka i na kraju smo to uspjeli zatvoriti. Podsjetio bih na dva velika primjera u inozemstvu, Parmalat i Lehman Brothers. To je sve slično.

U emisiji smo čuli da Peruško potječe iz radničke obitelji i da je on jedini u obitelji visokoobrazovan, završio je elektrotehniku. Bio je odličan učenik pa je preskočio treći razred srednje škole. Nakon školovanja radio je u dva startupa koja su bila uspješno prodana. Novcem od prodaje platio si je dvogodišnji MBA studij u Americi, i tako je dobio posao u konzultantskoj tvrtki McKinsey, gdje je radio na poslovima restrukturiranja. Nakon toga radi za njemački private equity fond u Moskvi. 

Tweet

Posljednje novosti