potrebni im milijuni

Istarske toplice u gubitku, traže strateškog partnera

30.01.2024 - 07:20
Foto: Istarske toplice
Foto: Istarske toplice

Usred Istre, podno gotovo stometarske stijene, glavni je izvor ljekovite termalne vode. Vodom se stoljećima liječila reuma i kožne bolesti, a i danas je u Toplicama stotinjak pacijenata, donosi HRT.

- Pala sam i ruku sam imala u gipsu. Sad imam velike probleme i struja mi je dosta pomogla. Onda imam i cervikalu, masiranje, evo sad mogu glavu obraćati, kaže Ana Banko iz Rovinja.

 

Uz fizikalnu terapiju i vježbe, u oporavku se koriste i blatom, pomiješanim s ljekovitom vodom koja uz visoki udio sumpora sadrži još 13 minerala. 

- Stavljamo blato posebno u bazenčiće i tu mora biti najmanje šest mjeseci prije nego što ga apliciramo, stavljamo u kotao, grijemo i apliciramo na tijela, kaže Deana Dukić, voditeljica odjela fizikalne terapije.

Pacijenti redovito koriste i druge sadržaje.

- Imamo i bazen koji možemo koristiti cijeli dan po 30 minuta. Zabava je, imamo ples, imamo muziku, kaže Mladen Filipović iz Barbana.

- Preko HZZO-a ne može se puno zaraditi, ali dobro... Oni još dodatno uzmu masaže, blato ne ide preko HZZO-a, pa nešto zaradimo na baru i tako, veli Mirko Kliman, predsjednik Upravnog vijeća Istarskih toplica.

No, to je nedovoljno za obnovu lječilišta i željeni stacionar po uzoru na one u inozemstvu, namijenjene starijima koji žele kvalitetno provesti ostatak života. Taj je plan poremetila pandemija.

- Dobili smo one 4000 samo za ugostiteljstvo, a za zdravstvo ništa, tako da sam ja iskoristio sve svoje rezerve, ostali smo bez novca i tako išli u gubitak, kaže Kliman.

A gubitaši ne mogu do europskog novca pa se za projekt obnove traži strateški partner.

- Redizajniran je poslovni plan i sad već imamo velik interes investitora, i stranih i domaćih. Imat ćemo goste preko uputnica HZZO-a, 'ajmo reći 40 posto, a ostatak idemo na internacionalizaciju, kaže ravnatelj Istarskih toplica dr. Dražen Kostelac.

Za obnovu je potrebno 10 milijuna eura. Ostvari li se plan, Toplice bi se riješile financijskih briga. Osobito kada se zna da zdravstveni turizam raste godišnjom stopom od 20 posto i da gosti u tom segmentu troše trećinu više od prosjeka. 

Tweet

Posljednje novosti