nakon istarskih supermarketa

Studenac preuzima još jedan istarski lanac trgovina, jak i u veleprodaji

15.12.2023 - 12:58
Jedna od trgovina Ultra
Jedna od trgovina Ultra

Lanac s najviše trgovina u Hrvatskoj, svakako i u Istri, uskoro će biti još veći i brojniji jer preuzima novu maloprodajnu mrežu.

Riječ je o tvrtki Studenac koja danas ima više od 1.200 prodavaonica, uglavnom kvartovskih i u manjim mjestima, te zapošljava više od 6.000 radnika.

Studenac je, naime, pokrenuo postupak preuzimanja istarskog lanca La-vor trade sa sjedištem u Buzetu. La-vor je jak u veleprodaji te je proteklih godina otvorio i ukupno 16 maloprodajnih dućana u Istri, najviše na pulskom području. Riječ je o trgovinama Ultra. La-vor jima 180 zaposlenika i glavni je opskrbljivač svih malih trgovina u Istri. 

 

Očekuje se da će postati dio Studenca početkom iduće godine.

Inače, 2018. godine veliki poljski fond Enterprise investors postao je vlasnik omiškog Studenca koji je tada imao tek nešto više od 380 dućana na obali.

Pet godina kasnije, Studenac je postao triput veći i nastavlja širenje. U snažnu ekspanziju krenuo je godinu nakon promjene vlasnika, tijekom 2019., kad preuzima Istarske supermarkete i Sonik. Dvije godine poslije preuzima i Bure trgovinu te otvara prve dućane u Zagrebu.

Pravi tsunami preuzimanja i ogroman rast događa se lani kada Studenac finišira kupnju lanaca Pemo, Kordun, Duravit i Lonia. U svibnju ove godine akvizira i zagorsku Strahinjčicu te bjelovarski lanac Špar trgovina.

Do 2025. godine žele imati više od 3.000 dućana u Hrvatskoj i postati treći lanac po prihodima na našem tržištu, odmah iza Konzuma i Lidla. No, nije nemoguće da vlasnik, fond Enterprise investors, u međuvremenu i proda cijeli biznis, o čemu se također šuška, piše Danica.hr.

Tweet

Posljednje novosti