osvrt

Jedini dobitnici SDP-ove ucjene bit će - pulski iznajmljivači

01.12.2023 - 18:02
Ilustracija (foto: Saša Miljević/Pixsell)
Ilustracija (foto: Saša Miljević/Pixsell)

U ponedjeljak su na sjednici pulskog Vijeća s dnevnog reda nestale dvije točke kojima su se trebali povećati porez na dohodak i paušal za iznajmljivače. Koristeći svoje ovlasti, formalno je točke povukla predsjednica Vijeća, nezavisna Marija Marković Nikolovski. Ali kako je svima jasno da je Marković Nikolovski nezavisna kao Tajvan ili Kosovo, od početka je bilo jasno da su točke naprasno maknute onog trenutka kada je postalo jasno da se neće izglasati.  

Naime, koalicija na Forumu je čvrsta kao one skulpture od kamenčića na pulskim plažama. Dovoljno je malo zatresti i ode sve u Honduras. Savez čine neprirodni partneri SDP i HDZ koji podržavaju Nezavisnu listu gradonačelnika Filipa Zoričića, plus još neki pojedinci. SDP-u je Zoričić poligon za prepucavanje s možemovcima, koje ne mogu vidjeti ni nacrtane, a HDZ ga doživljava kao svog čovjeka na terenu, koji je zagrabio u nezavisne glasove. Oporba su samo Možemo!, IDS i nezavisni Marin Lerotić.

Kako Zoričić dolazi u sve veće probleme, koji se u posljednje vrijeme očituju odlascima iz gradske uprave i masnim naslovima o "ćudorednom gradu" u nacionalnim medijima, tako kopni i podrška koju mu daju ionako labavi saveznici. SDP i HDZ u ovom trenutku očito razmatraju ima li uopće smisla i dalje podržavati gradonačelnika, ili je kucnuo čas da dignu sidro. U taj zao čas došle su odredbe o povećanju nameta, koje su takve da moraju izazvati bijes građana, koliko god bile opravdane. Uzmimo za primjer iznajmljivače, koji su posljednjih godina podigli cijene apartmana u nebo, ali im je problem platiti nekoliko stotina eura više. I to nekoliko stotina u odnosu na praktički ništa, što su plaćali do sada. 

 

Ali mudra politika ne rukovodi se činjenicama nego oportunitetom, zbog čega se pulski SDP odlučio na ucjenu. Oni su danas poslali nenadano priopćenje u kojem su otkrili da stoje iza micanja dviju točaka sa dnevnog reda, što im je "nezavisna" predsjednica Vijeća velikodušno omogućila. Drugim riječima, poručili su Zoričiću da mora mijenjati te odluke onako kako oni žele, inače će mu se koalicija raspasti. 

Kad su SDP-ovci vidjeli da su se iste točke sa istim iznosima opet našle na dnevnom redu, za sjednicu u srijedu 6. prosinca, odlučili su se "outati" i obznaniti da su oni ti koji stvaraju probleme. Bilo je to i logično, jer HDZ je po ovom pitanju prisiljen šutiti, s obzirom da je cijelu tu priču zakuhala njihova Vlada u Zagrebu ukidanjem prireza. SDP je podnio amandman kojim predlaže da povećanje paušala za iznajmljivače ne raste s 39 na 199 eura po krevetu, nego na 99. I sada je sve jasno. Zoričić ima dvije opcije, ili će biti tvrdoglav i ustrajati na svom prijedlogu, pa po cijenu raspada koalicije i novih izbora, ili će biti mudar poput SDP-a i prihvatiti njihov amandman.    

S obzirom na prilično prijateljski ton kojim je napisano SDP-ovo priopćenje, vrlo vjerojatno će se dogoditi ovo drugo, a mini kriza vlasti biti okončana. Barem do sljedeće. Ni Zoričić, ni SDP,  ni HDZ neće iz ove priče izaći kao dobitnici.

Jedini dobitnici SDP-ove ucjene bit će - pulski iznajmljivači. (Ivor Balen)

Tweet

Posljednje novosti