NOVA KRIZA

Cimos otpušta 60 radnika u Buzetu i Roču

23.11.2023 - 07:22
Tvornica Cimos u Buzetu (Foto: Duško Marušić / PIXSELL)
Tvornica Cimos u Buzetu (Foto: Duško Marušić / PIXSELL)

Automobilska grupacija Cimos namjerava otpustiti sto zaposlenih u Sloveniji i u Hrvatskoj, a Uprava tvrtke također želi odustati od kolektivnog ugovora  kako bi izbjegla redovito usklađivanje plaća, donosi vijest slovenska nacionalna televizija RTVSLO.

U rujnu prošle godine, njemačka tvrtka Mutares preuzela je Cimos od talijanskog fonda Palladio Finanziaria i najavila početak uspješne poslovne priče. Obećavali su rast poslovanja, bolje korištenje proizvodnih kapaciteta, dugoročni razvoj i veću dodanu vrijednost. Nakon dobrih godinu dana, ponavlja se stara priča. Nada zaposlenika u bolje dane sada je ozbiljno uzdrmana.

Od ukupno 540 zaposlenih u Sloveniji pod upitnikom je budućnost 40 administrativnih radnika, dok je na hrvatskom području u Buzetu i Roču u pitanju oko 60 zaposlenika.

 

Odluku je donijelo rukovodstvo tvrtke bez pregovora sa radnicima. O tome su članove radničkog vijeća obavijestili samo putem elektroničke pošte. Službeno priopćenje Cimos nije dao, ali neslužbeno se navodi da je smanjenje prodaje ili potražnje na stranim tržištima glavni uzrok otkaza.

- Prema mom uvjerenju, ovaj postupak je nepravilan i treba ga ponoviti, budući da bi poslodavac trebao obavijestiti radničko vijeće prije donošenja odluke. Radničko vijeće daje svoje mišljenje, a zatim slijedi savjetovanje s poslodavcem, izjavio je Aleš Hoge iz radničkog vijeća. 

- Svaki mjesec nas nešto novo iznenadi. Očito novi vlasnici imaju velikih problema ili ih nije previše briga za tu tvrtku, komentirao je Hoge.

- U ovom programu viška radnika nisu precizno navedena određena radna mjesta. Oni misle da će se to vrlo brzo riješiti. Ovo je samo obavijest, tek slijedi savjetovanje. Potrebno je odrediti kriterije i sve obveze, istaknuo je Sašo Ristič iz Sindikata metalne i elektroindustrije Slovenije.

Predstavnici uprave i radnika prošli su utorak također raspravljali o namjeri poslodavca da odustane od kolektivnog ugovora tvrtke. Time se željelo izbjeći redovito usklađivanje plaća. Nakon pregovora su dogovorili da će poslodavac pripremiti novi prijedlog s mogućnošću privremenog zamrzavanja usklađivanja. Više informacija trebalo bi biti poznato u petak kada će se vlasnici ponovno sastati s predstavnicima zaposlenika, donosi RTVSLO.

Tweet

Posljednje novosti