manjak organa reda

Policija zapošljava umirovljene policajce, ali u Istri se nije javio nijedan

18.11.2023 - 12:02
Ilustracija
Ilustracija

"Iako nismo u potpunosti popunjeni, dobrom organizacijom posla uspješno održavamo stanje sigurnosti na području PU istarske na zadovoljavajućoj razini", kažu iz istarske policije na naš upit povlače li umirovljene policajce natrag u službu, kao što to čine neke druge policijske uprave u Hrvatskoj.

 

Naime, temeljem Uredbe o pričuvnoj policiji, Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je 2019. godine javni natječaj za odabir kandidata za pričuvnog policijskog službenika. Natječajem je predviđeno angažiranje do 1.800 pričuvnih policijskih službenika u Ravnateljstvu policije i policijskim upravama, a na njega se mogu javiti bivši policijski službenici kojima je prestala služba radi stjecanja prava na starosnu mirovinu, na temelju sporazuma ili otkazom po vlastitoj volji.

"Na ovaj način, u pričuvnom sastavu policije, PU istarska nije zaposlila niti jednog djelatnika", odgovaraju iz istarske policije.

S druge strane Kvarnera, u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, zaključeno je 14 ugovora o službi u pričuvnom sastavu policije.

"Ugovori se zaključuju na tri godine i po isteku roka postoji mogućnost ponovnog produžetka. Sada je aktivno 11 ugovora o službi u pričuvnoj policiji", kažu nam iz PU primorsko-goranske, no istovremeno dodaju da, što se tiče kadrovskih prilika, postoji potreba za zapošljavanje policijskih službenika srednje stručne spreme.

"Vezano za navedeno, Ministarstvo unutarnjih poslova jednom godišnje objavljuje natječaje za upis polaznika za Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te za upis u 3. razred Srednje policijske škole, ali domicilno stanovništvo iskazuje slab interes za prekvalifikaciju, odnosno školovanje za ovo zanimanje", kažu iz Rijeke.

Uglavnom, iz svega toga se može zaključiti da je Istra po pitanju policije donekle sigurnija i kadrovski ekipiranija od, recimo, Rijeke i okolice, gdje očito pribjegavaju nešto ekstremnijim mjerama nadoknade ljudstva.

Kako bilo, s odabranim kandidatom za pričuvnog policijskog službenika Ministarstvo unutarnjih poslova sklapa ugovor o službi u pričuvnom sastavu policije na rok od jedne do tri godine, koji se može produljiti, ali najduže do 65. godine života. (Marcello Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti