istarski sudski proces ide dalje

Foto Hoće li bivši vlasnici restorana odgovarati za 17 kubika smeća?

14.11.2023 - 06:02
Cjenik restorana "Vrsaranka" u jami kod Limskog kanala
Cjenik restorana "Vrsaranka" u jami kod Limskog kanala

Krajem ovog mjeseca istarsku javnost očekuje nastavak zanimljivog sudskog postupka u slučaju zatrpavanja gomilom smeća jedne jame na području Limskog kanala, doznaje Istarski.hr. Ukoliko se donese osuđujuća presuda protiv optužene osobe, to bi mogao biti važan presedan u hrvatskom pravosuđu. Naime, bio bi to prvi put da je netko prekršajno kažnjen zbog direktnog odlaganja otpada u speleološki objekt.

Podsjetimo, radi se o slučaju iz prosinca 2022. godine kada Speleološko društvo Underground uz potporu Javne ustanove Natura Histrica i Općine Vrsar organiziralo dvodnevnu speleološko-ekološku akciju čišćenja otpada iz jame kod samostana blizu mjesta Kloštar, na sjevernom dijelu Lima odmah uz Posebni rezervat šumske vegetacije Kontija.

Tada je u dva dana osam speleologa iz jame izvuklo otprilike 17 kubika svakojakog otpada, uglavnom mješoviti komunalni otpad i ambalaža. Također, pronađeno je i odbačeno streljivo.

No, najvažnija činjenica ovog slučaja jest da je u otpadu pronađeno mnogo ugostiteljskog inventara poput jelovnika, pribora za jelo, suncobrana, ledomata, kanistara biljnog i palminog ulja, stolnjaka, pa čak i cjenika na kojem su jasno vidljivi podaci restorana kojemu su pripadali. Konkretno, nađeno je preko 20 cijenika na kojemu su navedeni podaci restorana „Vrsaranka“, tada u vlasništvu U.O. „Mendica“.

 

Dakle, tadašnji vlasnici tog restorana, koji sada vode konobu „Patricija“, koja se nalazi oko 200-tinjak metara od jame, terete se da su počinili gore opisani prekršaj. Jer, nakon medijskih napisa o onečišćenoj jami DORH je pokrenuo postupak po službenoj dužnosti, te je prva sudska rasprava održana u proljeće ove godine, a druga u rujnu. Zanimljivo, optužena fizička osoba koja odgovara za spomenuti obrt nije se pojavila ni na jednoj raspravi, a prijeti joj kazna od 10 do 40 tisuća kuna, stoji u zakonu, dakle potencijalno preko pet tisuća eura.

Treba spomenuti i da su, osim ugostiteljskog inventara tog restorana, iz jame izvučeni i razni dijelovi automobila, madraci, željezne mreže, računala, printeri, razni alat, najlon i još mnogo toga.

Uglavnom, nakon dva puna dana napokon su oslobođeni dijelovi jame koji ranije nisu bili dostupni za speleologe i njihova istraživanja.

Velika količina otpada koja je izvučena ovom speleološko-ekološkom akcijom samo je jedna u nizu sličnih situacija diljem Istre, te ukazuje na vrlo ozbiljan višedesetljetni problem zagađenja podzemlja i podzemnih voda krškog područja. Jer, na području Poluotoka postoji više od 600 evidentiranih speleoloških objekata, od procijenjenih 1000 koliko bi ih u Istri moglo biti, raznih fojba, jama i špilja, od čega je u njih preko 300 službeno evidentirano zagađenje odbačenim smećem.

Za kraj treba napomenuti da je ovu prošlogodišnju akciju financijski i logistički podržala JU Natura Histrica, dok je Općina Vrsar osigurala zbrinjavanje izvučenog i sakupljenog otpada. (Marcello Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti