proslava blagdana sveca zaštitnika

Dodjeljuje se Nagrada sv. Mauro, procesija ulicama Poreča

10.11.2023 - 16:28
Nenad Velenik, Loris Peršurić i vlč. Mladen Pranjić
Nenad Velenik, Loris Peršurić i vlč. Mladen Pranjić

Poreč će u utorak, 21. studenog, proslaviti blagdan sv. Maura, nebeskog zaštitnika Poreča i Porečke biskupije. Središnji događaj ovogodišnje proslave  je svečana misa u čast sveca zaštitnika, a održat će se i procesija ulicama grada.

 

Svečana misa bit će u utorak, 21. studenog u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a procesija kreće nakon mise ulicama sv. Eleuterija, Decumanus, Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Svečanu misu predvodit će mons. Roko Glasnović, biskup dubrovački, uz koncelebraciju nadbiskupa i biskupa Riječke metropolije, te svećenika Porečke i Pulske biskupije, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare vlč. Mladen Pranjić, upravitelj porečke župe.

Pritom je najavio da će u petak, 17. studenog, u bazilici nakon svete mise u 18 sati koncert duhovne glazbe održati kantautor Davor Terzić koji će ovom prilikom promovirati i svoj novi CD-a. Održat će se i trodnevnica, kao duhovna priprema za blagdan, pa će se tako od 18. do 20. studenog u 17.30 u Katedrali održavati ispovijed i molitva, a u 18 svete mise: u subotu će je predvoditi porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja, a u nedjelju i ponedjeljak u isto vrijeme dr.sc. Jakov Rađa, katedralni propovjednik Zagrebačke nadbiskupije.

"Sveti Mauro je ostao vjeran Bogu i mislim da je to i poticaj svakome od nas da i mi u svojim tegobama, poteškoćama i neizvjesnostima se oslonimo na Boga kao što je to činio sv. Mauro", poručio je župnik Pranjić. 

Direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik najavio je svjetovni dio proslave koji će se održati na Trgu slobode. Počinje u 10 sati uz glazbu uvijek rado viđenih Baredinesaursa. Nakon svečane mise na trgu će se podijeliti palente s brodetom, kojom Grad Poreč časti sugrađane i goste. Za glazbeni dio pobrinut će se Sergio Pavat i Orchestra Istriana.

Za ovu priliku 60. godišnjicu djelovanja na Trgu slobode proslavit će i poznata porečka tvrtka Agrolaguna, koja će sve okupljene častiti tortom te pjenušcem: podijelit će se 500 čaša. Tu je i tradicionalna proslava blagdana sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč koja ove godine obilježava 75. godina postojanja, 26. kup u udičarenju „Sv. Mauro“ izložba „Mavrova“ kreativaca iz Mjesnog odbora Varvari. Obilježit će se i 30. godišnjica Zdravog grada Poreč te Festival mladih.

Gradonačelnik Loris Peršurić rekao je da za Porečane ovaj blagdan ima poseban značaj. Osim što je riječ o blagdanu koji ima posebno duhovno značenje, za njega su se vezale i mnoge druge svečanosti i događanja kada se građani okupljaju i druže, a to je i blagdan koji pada u vrijeme kada su svi već pomalo mislima usmjereni na Advent i božićne blagdane.

- Uvertira u blagdan je tradicionalna dodjela Nagrade sv. Mauro u Istarskoj sabornici 20. studenog. Na toj se svečanosti nagrađuju osobe koje su dale poseban doprinos razvoju kulture našega grada. Pozivam sve građanke i građane da nam se pridruže na glavnom trgu na besplatnoj podjeli jela i rođendanu Agrolagune. Isto tako, drago mi je da su se udruge i sportski klubovi već tradicionalno pridružili obilježavanju, kao i naši mladi, jer ćemo imati i Festival mladih. Inače, u ovo vrijeme bit će i još puno drugih događanja: Poreč je domaćin nacionalnoj konferenciji LIDER-a i Udruge gradova za gradonačelnike i poduzetnike, zatim nacionalne konferencije o vodama, a 24. studenog otvaramo jubilarni 15. sajam Crofish. Nakon svih događanja za svetog Maura slijedi mala pauza, a već 2. prosinca palimo prvu adventsku svijeću na Trgu slobode, što je i uvertira na naš Advent, zaključio je Loris Peršurić.

Nagradu će na svečanosti u Istarskoj sabornici u 19 sati dodijeliti Peršurić, a prije dodjele predavanje o postanku i razvoju porečkog katedralnoga kaptola do 1828. godine održat će Marin Martinčević, kustos Zavičajnog muzeja Poreštine.

Iz Grada Poreča podsjećaju da je posljdednja procesija, prije novouspostavljene 2014., održana još 1934. godine. Naime, godine 1354., Paganino Doria – đenovski admiral, porazio je mletačku flotu, a Porečanima oteo relikvije svetaca Maura i Eleuterija naplativši tako visoku cijenu jer su bili "saveznici Serenissime".

Nakon više od 500 godina relikvije su vraćene u Poreč 1934. godine, kada je na porečkim ulicama bila organizirana jedna od najvećih fešti u čast sveca zaštitnika grada. Ove godine u procesiji porečkim ulicama relikvije sveca nosit će predstavnici Porečko-pulske biskupije, župe, gosti iz susjednih biskupija i dekanata i crkveni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti, policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava i mladi porečki sportaši.

Tweet

Posljednje novosti