donesena nova mjera

Slovenija uvodi strožu kontrolu granice sa Hrvatskom, pa i u Istri

27.09.2023 - 13:43
Ilustracija
Ilustracija

Slovenija uvodi strožu kontrolu granice sa Hrvatskom. U praksi to ne znači da se mijenja Schengenski režim, jer će se i dalje moći prolaziti granica bez kontrole. Ali odmah nakon granice bit će postavljeni policijski punktovi na kojima će se kontrolirati pojedina vozila. Prije svega, ova mjera je namijenjena spriječavanju ilegalnih migracija.

Ova mjera odnosi se, naravno, i na granične prijelaze na sjeveru Istre.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da ova mjera "nije znak nepovjerenja, nego odgovor na fenomen koji se događa i koji ugrožava Europu".

 

"Ne skrivamo ništa jedni pred drugima, imamo zajednički problem koji moramo zajednički rješavati. Hrvatska ima preko šest tisuća policajaca na granicama, vidjet ćemo hoćemo li trebati još pojačati nadzor granice", rekao je Jandroković. 

Mjeru je komentirao i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je rekao da to nije ukidanje schengenskog prostora nego pojačan nadzor zbog aktivnosti krijumčara.

Dodao je da će se prekogranični promet i dalje odvijati po schengenskom režimu i bez zaustavljanja. Sličnu stvar, objasnio je, Hrvatska provodi kroz kompenzacijske mjere uvedene nakon ukidanja graničnih prijelaza, koje podrazumijevaju nasumičnu provjeru vozila u prometu.

Nakon ulaska Hrvatske u Schengen značajno je porastao broj migranata koji ovim putem dolaze u Sloveniju i dalje prema EU. 

Tweet

Posljednje novosti