klub žena ids-a

‘Protiv nasilja treba djelovati odmah i zajedno’

21.09.2023 - 15:13
Helga Možé
Helga Možé

U povodu vršnjačkog nasilja na pulskim Giardinima, Klub žena IDS-a oglasio se priopćenjem:

„Složivši se da su mladi naša budućnost i da je njihov odgoj primarno u rukama obitelji i škole, svi prisutni su se obvezali uložiti dodatne napore u smislu prevencije kako bi se pružila pravovremena pomoć i podrška žrtvama nasilja" ... jedan je od zaključaka panel rasprave o vršnjačkom nasilju koju je Policijska uprava istarske organizirala u srijedu u Puli.  

Panel je okupio stručnjake, obrazovne djelatnike i ostale interesne dionike oko teme vršnjačkog nasilja, dok su snimke takvog nasilja koje se dogodilo doslovno 500 metara od njih kružile društvenim mrežama i medijima, uglavnom je služio za iznošenje rezultata istraživanja o vršnjačkom nasilju kao i o pojašnjavanju protokola postupanja kad se ono dogodi. 

Dok kruže snimke malodobnih nasilnika kako kukavički grupno napadaju jednog dečka, a prisutni šutke gledaju i snimaju, za to vrijeme svi mjerodavni razgovarali su o brojkama i rezultatima istraživanja. I protokolu. 

 

Klub žena IDS-a smatra da ovaj nemili, užasan događaj najbolje pokazuje kako nije dovoljno samo podići svijest javnosti o problemu nasilja među mladima, već da konkretnim mjerama treba ekspresno početi djelovati na terenu."

Predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé poziva sve mjerodavne institucije da već danas krenu u provedbu važnih koraka ka prevenciji nasilja.

"Apeliram da se u sve aktivnosti uključe organizacije civilnog društva, ali i nastavno te stručno osoblje koje želi i vidi da je potrebno djelovati. Ključnu bi ulogu u tom procesu imali sastanci, predavanja i edukacije s roditeljima. Bez njih se problem može teško riješiti. U razgovoru s brojnim kolegama koji djeluju u obrazovnim i javnim ustanovama, uvjerili smo se da su ljudske vrijednosti poput međusobnog razumijevanja, empatije i pomaganja drugima u ozbiljnoj krizi, ali i da osjećaju nedovoljnu podršku sustava i roditelja, što na njih djeluje demotivirajuće i frustrirajuće. Razumijem da su ljudi u svim strukturama umorni, neki godinama ukazuju i pokušavaju, neki su toliko opterećeni da im je narušeno zdravlje i privatni život, neki se osjećaju usamljeni u svojim nastojanjima, neki su odustali. Zato ovom prilikom apeliramo na sveopću podršku roditelja, institucija te svih dionika u zajednici. Važno je da svi shvate da se problem vršnjačkog nasilja tiče svih nas i da svatko može dati svoj doprinos kako bi se problem riješio, kazala je predsjednica Kluba žena IDS-a dodajući da samo zajedno možemo raditi na promjenama.

Helga Možé je istaknula da svatko od nas ima u krugu uže ili šire obitelji malodobno dijete s kojim može razgovarati o tom problemu.

"Svi možemo i moramo učiniti više kako bismo iskorijenili nasilje. Tako i škole mogu, u suradnji sa stručnjacima, provoditi niz aktivnosti, u nastavi, kao i izvan nje. Gradovi i općine mogu kroz svoje programe javnih potreba financirati dodatne vannastavne aktivnosti u školama, dok organizacije civilnoga društva mogu provoditi itekako kvalitetne programe. Problem vršnjačkog nasilja ne smijemo staviti pod tepih u nadi da će ga nekoliko apela riješiti, napomenula je Možé.

Iz Kluba najavljuju da će svim gradovima i općinama uputiti konkretan prijedlog da u proračunima za 2024. bude uvršteno financiranje ciljanih programa prevencije, programa koji će biti usmjereni na djecu i mlade, nastavno i stručno osoblje, ali i roditelje.

"Kao moguće teme programa i projekata koje se mogu financirati predložit ćemo edukacije za djecu i mlade o toleranciji, dobročinstvu, pomaganju, razumijevanju i mirnom rješavanju konflikata, kao i radionice za nastavno osoblje o metodama i alatima rada s djecom na temu nasilja te predavanja i radionice za roditelje", prioćili su iz Kluba žena IDS-a.

Možé je pozvala sve koji imaju prijedloge i razmišljaju na koji način se može doprinijeti smanjenu vršnjačkog nasilja, a nemaju s kim razgovarati, da se slobodno jave sa svojim sugestijama.                          

Tweet

Posljednje novosti