nastavak radova

Obnavlja se popularna šetnica u Rovinju

0
Rekonstruirat će se izvorne staze na poluotoku Muccia
Rekonstruirat će se izvorne staze na poluotoku Muccia

Nakon što je prošle godine obnovljeno prvih 300 metara šetnice prekrasnog prirodnog poluotoka Muccia u neposrednoj blizini Specijalne bolnice „Martin Horvat“, Grad Rovinj koncem rujna započinje s radovima obnove preostalog djela šetnice.

Druga se faza izvodi u dužini od 190 metara, a predviđa rekonstrukciju izvornih staza i šetnica, niveliranje tla, uz minimalno proširivanje radi usklađivanja sa suvremenim standardima i prilagodbe potrebama ciljanih korisnika, priopćili su iz Grada Rovinja.

Ovim će se projektom osigurati bolja prohodnost poluotoka u čijim će ljepotama moći uživati svi građani, gosti i, dakako, pacijenti bolničke ustanove. Radi se, zaštićenoj i atraktivnoj lokaciji povijesnog značaja, a radovi bi trebali biti okončani početkom prosinca.

 

Ugovorena vrijednost druge faze projekta iznosi 71.088,12 eura, a radove izvodi tvrtka Benčić iz Rovinja, uz stručni nadzor Studija za krajobraznu arhitekturu, prostorno planiranje i okoliš te arheološki nadzor obrta za istraživanje Situla iz Fažane.

Park poluotoka Muccia, na čijem se vrhu nalazi kameni vidikovac dr. Karla Luegera, uređen je u 19. stoljeću, kada je zahvaljujući brojnim donacijama i pokroviteljstvu nadvojvotkinje Marije Terezije, podignuto Morsko lječilište Seehospiz "Maria Theresia". Bolnički kompleks paviljonskog tipa zamišljen kao morsko lječilište predvidio je i kvalitetno oblikovan krajolik uređivanjem parkovne arhitekture te je bolnica uklopljena u simetrički oblikovan park okružen poljima i maslinicima.

Prvu skicu parka izradio je arhitekt bolnice Wilhelm Stiassny (1842. – 1910.), dok je plan sadnje izradio Josef Laube, “mornarički vrtlar”, inače poznat i po izradi plana za Mornarički park u Puli.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa