kakav udarac

Kritičar 'potopio' jedno maslinovo ulje iz Vodnjana

18.09.2023 - 08:53
Ilustracija
Ilustracija

Vodnjan je nesumnjivo glavni grad istarskog maslinarstva. U Vodnjanu se održava legendarni maslinarski festival posvećen mladim uljima. U Vodnjanu se proizvode neka od najboljih hrvatskih ulja poput Chiavalona, Salvele ili San Antonia, piše Plava kamenica.

Zagrebačka Harissa vodeća je hrvatska trgovina začinima i kondimentima. Stoga je logično da je Harissa počela prodavati vlastito maslinovo ulje.

Maslinovo ulje za Harissu proizvodi vodnjanski OPG Lupieri. Riječ je o obiteljskom biznisu pokrenutom prije dvadesetak godina. Familija Lupieri raspolaže s tridesetak hektara maslinika u ekološkom uzgoju. Uspjeli su ući u Flos Olei.

OPG Lupieri proizvodi tri vrste ulja: For Kids koje je dječje blago, For Meat bazirano na bjelici koje je ekstremno polifenolno, gorko i pikantno, i Cuvee napravljen od devet vrsta maslina; s obzirom na relativnu blagost, stječe se dojam da dominira leccino.

Ulje za Harissu proizvedeno je od sedam sorti maslina. Tu su leccino, pendolino, rošinjola, bjelica, frantoio, buža i karbonaca.

Harissino je ulje, nažalost, preblago i pomalo beskarakterno: nemamo ništa protiv blagih i elegantnih ulja, ali ovo je ulje više prosječno nego elegantno, i nedovoljno kompleksno, s obzirom na raznolikost sorti koje se u njemu nalaze. Naravno, Harissino ulje bolje je od 90 posto ulja iz supermarketa.

Ali, od vodnjanskog maslinova ulja koje se prodaje za 13 eura za 2,5 decilitra očekivali smo više. Salvelin višestruko šampionski cuvee Aurum košta, primjerice, devet eura za 2,5 decilitra, dok se Lagunina izvrsna monosortna ulja prodaju za nešto manje od devet eura za 2,5 decilitra. Tako da Harissino ulje nije osobito konkurentno ni cijenomm, napisali su kritičari. 

Tweet

Posljednje novosti