HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ

Brojni propusti u pripremi Svjetskog prvenstva u krosu u Medulinu

0
Kros utrka - ilustracija (Foto: Luka Stanzl / Pixsell)
Kros utrka - ilustracija (Foto: Luka Stanzl / Pixsell)

Hrvatski atletski savez izvjestio je javnost o odluci koju je donijela Svjetska atletika (WA) i objavila 15. rujna, a kojom je odustala od svoje ranije odluke da se Svjetsko prvenstvo u krosu dodjeli i održi u Hrvatskoj, u Medulinu i Puli u veljači 2024.godine. 

'Kandidaturu za Svjetsko prvenstvo u krosu 2024. godine Hrvatska je dobila na temelju prijave koju su kao partneri uputili HAS i Atletski klub Maraton 2000, čiju je inicijativu HAS prihvatio kao apsolutno poželjnu manifestaciju za hrvatsku atletiku. Nažalost, tijekom pripreme i planiranja tog velikog događaja pokazalo se da partner u projektu AK Maraton 2000 ne poštuje pravila i procedure Svjetske atletike i organizacije licenciranog prvenstva. HAS može samo pretpostavljati o motivima takvog postupanja, no propusti su bili brojni. Primjerice, petljanja s budžetom koji je u obvezujućoj kandidaturi postavljen na 2,5 milijuna dolara, a potom je protivno pravilima višekratno mijenjan. Ili primjerice, neosigurana financijska sredstva čak niti u polovici iznosa tog budžeta. Svjetska atletika je, unatoč nastojanjima HAS-a da se natjecanje održi u Hrvatskoj, uočila ove propuste i upravo te razloge navela u svojoj odluci o povlačenju kandidature i natjecanja u Hrvatskoj.

 

HAS je i po primitku ove odluke Svjetske atletike nastavio poduzimati aktivnosti da se natjecanje ipak održi u Hrvatskoj. No, prema pravilima (članak 7.1. Event Bidding Rules), Svjetska atletika je potpuno autonomna izabrati grad i nacionalni savez kojemu će dodijeliti natjecanje i HAS na tu odluku ne može utjecati niti o njoj imati saznanja prije nego bude donesena. HAS želi sasvim jasno ukazati da sa svim međunarodnim članicama njeguje dobru suradnju, a osobito sa susjednim zemljama radi boljitka za naše atletičare.

Konačno, HAS ističe da je tijekom čitavog procesa kandidature i organizacije svjetskog prvenstva u krosu bio vođen isključivo najboljim interesom hrvatske atletike kao temeljnim kriterijem, a to je skrb o našim atletičarima i njihovim programima priprema. HAS će na tom putu nastaviti i dalje, jednako kao što će se boriti protiv svake ugroze hrvatske atletike' - stoji u priopćenju Hrvatskog atletskog saveza. (S. Ž.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa