VELIKI USPJEH POREČKIH RUKOMETAŠA

Trojica porečkih bisera u svjetskoj bronci

21.08.2023 - 22:54
Marko Bajan, Luka Malinarich i Petar Krupić
Marko Bajan, Luka Malinarich i Petar Krupić

U nedostatku dobrih vijesti sa posljednjih europskih i svjetskih nastupa najboljih hrvatskih reprezentativnih vrsti, sa zadovoljstvom je dočekana brončana medalja na Svjetskom mlađejuniorskom (U-19) prvenstvu, koje je proteklih dvadesetak dana odigrano na hrvatskim rukometnim parketima. Boje mlade hrvatske rukometne reprezentacije na tom su natjecanju branila i trojica članova premijerligaša iz Poreča. Novigrađanin Luka Malinarich, Petar Krupić iz Umaga te Marko Bajan koji je prošle sezone stigao iz Slavonskog Broda nastavili su nisku rukometaša koji su iz porečkih redova branili nacionalne boje na najvećim svjetskim i kontinentalnim smotrama. Poreč se tako još jednom dokazao kao klub koji u svojim redovima skuplja najbolje mlade rukometne talente, a uz to jako dobro stoji i u nacionalnom prvenstvu, držeći se u društvu četiri najbolje ekipe.

Usprkos velikom uspjehu, trojica porečkih mušketira nisu puno uspjeli uživati u ovom velikom sportskom dosegu, s obzirom da su se nakon samo tjedan dana odmora morali vratiti treninzima s klupskim suigračima u sparnoj unutrašnjosti porečke dvorane Veli Jože. 

- Prošle godine nakon Europskog prvenstva imali smo samo tri dana, tako da zahvaljujemo treneru na ovom poklonu - kažu u šali trojica veselih porečkih mladića. - Nismo mogli ni očekivati veći odmor s obzirom da nam već početkom rujna kreće prvenstvo, a zbog uspjeha koji smo postigli izgubili smo cijelo ljeto, no nije nam žao - dodaje Luka Malinarich. 

Trojici privremenih Porečana ovo je drugo veliko natjecanje za reprezentaciju zajedno. Nakon Europskog prvenstva na kojemu su bili peti, ovo je najveći uspjeh koji su dosad postigli, a posebno veseli da su sva trojica članovi prve sedmorke ‘brončanih’. Luka Malinarich igra na poziciji pivota, Petar Krupić desnog vanjskog, a Marko Bajan lijevog krila. 

- Išli smo na ovo prvenstvo sa ciljem da uzmemo medalju jer smo ipak igrali pred svojom publikom. Ista je ekipa godinu dana više na okupu tako da smo samo razvijali istu taktiku i u biti trebalo nam je samo malo vremena da to sve uštimamo, pogotovo tu našu 5-1 obranu koja je proaktivna i jako čudna i ona nam je značajno pomogla da uzemo to treće mjesto - kaže Petar Krupić.

 

Ostaje žal što se možda pred svojom publikom nije moglo i do velikog finala, no dečki baš ne misle tako.

- Nema se tu šta puno govoriti. Španjolci su u toj utakmici bili bolja momčad, koja nas je sa svojom 3-3 obranom značajno zbunila i mi jednostavno nismo imali rješenja za tu obranu i onda su nam se dogodili neki laki golovi pa se i razlika nažalost povećavala i izgubili smo taj susret - dodaje Luka.

No, u borbi za brončanu medalju protiv Egipta, iako uz malo drame i produžetke mladi su hrvatski rukometaši bili dobri kad je najviše trebalo.

-  Igrali smo s Egipćanima pripremnu utakmicu uoči ovog prvenstva i lagano ih dobili. Iz tog razloga smo se malo pribojavali tog susreta, jer oni nisu imali što izgubiti, a na nama je bio teret favorita i veći pritisak. Međutim jako smo dobro otvorili utakmicu, bili dominantni i nakon toga smo krenuli padati, ali uz puno sreće i velike borbe uspjeli smo nakon produžetaka ipak stići do medalje - kaže Marko Bajan.

Nakon reprezentativnih treba se vrlo brzo prebaciti na obaveze u domaćem prvenstvu gdje Poreč i u ovoj sezoni ima vrlo visoke ciljeve.

- Opet naravno ciljamo Ligu za prvaka tako da ovo razigravanje po grupama budemo u prve tri ekipe. Prošle godine dogodio nam se ogroman peh zbog neizlaska u Europu, kada smo već slavili taj uspjeh tko bi rekao da će se tako razviti situacija. Gorica će nam biti najveći i realni konkurent ali sada nismo u grupi i srest ćemo se najvjerojatnije u završnici. Problem je što imamo jako puno dalekih gostovanja na terenima na kojima rijetko tko od gostiju odnosi bodove, poput Metkovića, Kaštela, Vinkovaca ili Ruda. Presuditi će nijanse, ali s druge strane vjerujem da ovdje u Poreču, osim Nexea, naši protivnici nemaju što tražiti - kaže Petar Krupić.

S obzirom da se premijerligaško rukometno takmičenje u svom prvom dijelu igra u dvije skupine, značajnu ulogu u težini protivnika ima i ždrijeb. A s njime su u Poreču ove godine poprilično zadovoljni..

- Prema svemu mislim da smo ipak izvukli lakšu grupu i da onda u završnici imamo realne šanse krenuti u borbu za treće mjesto. Što se samog natjecanja tiče mislim da je lakše igrati ovako u dvije skupine pa onda na proljeće play-off najboljih zato što ako uspiješ biti u vrhu miran si i ne trebaš strepiti za ostanak. S druge strane malo je čudno da smo primjerice u prošloj sezoni pet puta igrali sa Sesvetama, a ni jednom sa Zametom, koji nam je najbliži susjed - mišljenja je Luka Malinarich.

Luka i Petar uz vrućinu u dvorani imaju još malo tropske klime u automobilu do Poreča s obzirom da na treninge putuju iz Novigrada, odnosno Umaga. S obzirom da su prošle godine završili srednjoškolsko obrazovanje, sada je ipak malo lakše jer svoje školske obveze ne moraju više kombinirati sa onim klupskim. Marku je otkako je došao u Poreč ipak puno lakše.

- Jako mi je lijepo u Poreču i mislim da klub ima jedne od najboljih uvjeta za život što se tiče stanovanja i prehrane. I najbolji klubovi u Hrvatskoj nemaju takve uvjete, jer ovdje je sve jako dobro organizirano. Prije dolaska u Poreč na treninge sam iz svog Slavonskog Broda vlakom išao do Vinkovaca i potom autom do Valpova, da bih u povratku prespavao u Vinkovcima pa ujutro vlakom natrag u Slavonski Brod da stignem u školu. I tako svaki dan dvije godine - rekao je Marko Bajan.

Nove utakmice Porečane očekuju već krajem ovoga tjedna. U četvrtak će snage odmjeriti sa susjednim Rovinjem, a petak lete prema Conversanu na jug Italije gdje će uz treninge odigrati i trokut turnir. (Siniša Žulić)

Tweet

Posljednje novosti