Zasjedalo Općinsko vijeće Medulina

Nema priključka na vodovod za bespravno dograđene objekte

14.03.2023 - 12:47
Dina Bužleta i Ivan Kirac
Dina Bužleta i Ivan Kirac

U poprilično je mirnom tonu protekla sjednica Općinskog vijeća u Medulinu 13. ožujka, na kojoj je većina odluka izglasano jednoglasno te bez burnijih rasprava. Ne čudi, stoga, činjenica da je na popisu dnevnog reda bilo čak 25 točki, a uvidom u ranije sjednice ta se brojka penjala i do trideset.

U kakvoj bi iole konfliktnijoj općini ili gradu takva sjednica trajala čitav jedan, ako ne i produženi - vikend. Ipak, svjetlija strana medulinskog ''bratstva i jedinstva'' je ta da je rasprava tekla u civiliziranom tonu, bez onih fažanskih uvreda ili pulskih pozivanja na šake, ali i lišena one jednosmjerne opozicije koja je protiv apsolutno svake predložene točke vladajući zbog protivljenja samog.

„Ćete stići potrošiti sav taj novac?“

Vjerojatno najzanimljivija točka sjednice 13. ožujka je povećanje općinskog proračuna za nezanemarivih 265 tisuća eura - za tu su cifru, naime, premašeni očekivani prihodi, čime je Općina stekla mogućnost dodatnog ulaganja u razna područja i projekte. Također, zbog nekoliko odgođenih projekta iznos od čak 1.603.000 eura prebačen je iz prošle u ovu godinu, čime su se očekivani rashodi i izdaci za 2023. godinu popeli na iznos od 1.868.000 eura.

Rashodi će se, kako je jučer napomenuto, utrošiti na intelektualne usluge, odnosno vanjske suradnike za pripremu EU projekata, javnu nabavu, usluge evidentiranja oborinske odvodnje i nerazvrstanih cesta, na dodatne potrebe za održavanje manifestacija te na održavanje komunalne infrastrukture i javnih površina.

Od rashoda za nabavu nefinancijske imovine najznačajniji dio odnosi se na rashode za kupnju zemljišta za prometnice, projekt za gradnju Centra za starije osobe u Medulinu, dodatno ulaganje za bike stazu Premantura-Kamik, na ulaganje u fotonaponske elektrane, u dječja igrališta, javnu rasvjetu, groblja, plaže i oborinsku odvodnju.

 

Dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini dobit će Sportski centar Vinkuran, nadogradit će se i Dječji vrtić Medulin, a otkupit će se i razlike u kvadraturi prostora ambulante u Medulinu koja je utvrđena nakon izvršenog etažiranja. Ukratko, puno novaca i puno prostora za ulaganje, čime se i postavlja pitanje koje je dobro verbalizirao nekadašnji načelnik, a danas opozicijski vijećnik Goran Buić, koji je uz osmijeh dobacio sadašnjem načelniku Ivanu Kircu: „Ćete stići potrošiti sav taj novac?“, a potonji mu bratski poručio: „Vi ćete nam u tome pomoći“.

Njima na dušu, a nama na glavu

Premda u civiliziranom tonu, takvih međusobnih podbadanja nije izostajalo, a najčešće se događala upravo na spomenutoj relaciji Buić-Kirac. Iskusni je Buić, uglavnom jedini vijećnik koji se javljao za raspravu i tek nakratko odgađao glasovanje, već prilikom vijećničkih pitanja upitao zašto na dnevni red sjednice nije stavljena točka o spajanju Vodovoda i Pragrandea.

„Zvao me direktor Vodovoda Edo Krajcar i to pitao s obzirom da su sve druge Općine već dale suglasnost za takvu odluku, kazao je Buić, na što mu je Kirac odgovorio da najprije želi s direktorima dvaju poduzeća napraviti formalni sastanak kojem bi prisustvovao i većinski vlasnik, odnosno skupštinar – Grad Pula, odnosno njegov predstavnik.

Tu se radi i o izgradnji sušionice mulja na samom Kaštijunu, rekao je Ivan Kirac te spomenuo da Grad Pula još nije definirao hoće li se u sklopu projekta „Pula Centar“ graditi sušionica ili ne, pa još jednom ponovio da će se Medulinci tome usprotiviti. Buić se složio s time, ali i pojasnio da problem nije u tome.

"Stav je jasan, ali tu se radi o komunikaciji između poduzeća u kojem Općina ima udio suvlasništva i Općine", kazao je dodavši da komunikacija očito funkcionira te se stavio na raspolaganje kako bi se ista poboljšala.

"Općina će se još teže riješiti problem sušionice ako se izuzima iz razgovora i informacija koje treba imati na vrijeme. Ne odgovaranje nadležnim institucijama ne ide ka rješenju problema, pa bih javno zamolio načelnika da malo pojača suradnju prema drugim institucijama. Ne javljanje na telefon direktoru Vodovoda ne ide tome u prilog", kazao je Buić.

Zadnji poziv je upućen s naše strane, na koji nismo dobili odgovor, branio se Kirac, a Buić ironično dodao da će onda trebati „izlistati pozive“, pa mu poprilično direktno poručio: „Ako ne razgovarate, napravit će sušionicu bez vas.“

Na poprilično iznenađenje prisutnih, Kirac je na to rezignirano odgovorio: „Njima na dušu“, a iskusni Buić iskoristio priliku poklopiti puno mlađeg načelnika, dodavši: „A nama na glavu!“.

Smanjuje se broj odjela, ali ne zbog uštede

Na sjednici je također izglasano smanjenje broja odjela u Općini, odnosno spajanje Upravnog odjela za EU projekte, opću upravu i gospodarstvo te Upravni odjel za opće poslove i društvene djelatnosti.

Premda će odjela sada biti četiri, a ne više pet, broj odsjeka povećat će se za tri, a nastat će i jedan novi pododsjek, zbog čega su ubrzo usvojene i odluke o koeficijentima službenika i namještenika koji će u njima raditi. I za ovu se točku javio Buić, poručivši u njemu svojstvenom tonu da je spajanje Upravnog odjelu za EU fondove u suprotnosti s velikim mogućnostima europskog financiranja o kojima je jučer bilo riječi, da on u ovakvoj odluci ne vidi nikakvu uštedu i da je ovo „korak unazad za novu vlast“.

Buiću su, što načelnik Kirac a što sadašnja pročelnica Suzana Racan Stern, odgovorili da se u takvo što i nije ulazilo zbog uštede, već veće efikasnosti, te da Upravni odjel za EU projekte ima dodirnih točaka sa svim drugim odjelima. Valja i napomenuti da će za novu poziciju pročelnika biti raspisan javni natječaj, a Racan Stern već je najavila kako se misli kandidirati za novu funkciju.

Od ostalih točaka valja spomenuti još ukidanje Povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti projekta, s obzirom na to da, prema mišljenju Ministarstva prostornog uređenja, suglasnost Povjerenstva ne može biti uvjet za izdavanje lokacijske dozvole, već ono ima isključivo ovlasti za davanje instruktivnog mišljenja. Medulinci su također izmijenili Odluku o priključenju na građevine za javnu vodoopskrbu, a mjera je donijeta s ciljem sprječavanja daljnje bespravne gradnje.

Naime, mnoge su se građevine na poljoprivrednim područjima, nakon dobivenog rješenja o priključku, dodatno ilegalno širile, zbog čega je sad uveden uvjet da će se rješenje dobiti isključivo ako na spomenutoj građevini komunalno redarstvo ranije nije uočilo ikakav primjer bespravne gradnje. (Tekst i foto: Roberto Rauch)

Tweet

Posljednje novosti